Te confrunți cu un miros persistent de canalizare în baie? Este o problemă des întâlnită, mai ales în cazul în care umiditatea este foarte ridicată. Însă, sunt și alte cauze care pot influența ambientul și nivelul de confort resimțit.
Cât de mult contează alegerea unei instalații cadă, dar și ce trebuie să ai în vedere pentru o întreținere corespunzătoare rămâne să afli mai jos.
Cauzele principale ale mirosului neplăcut în baie
Baia este un loc care servește atât derulării rutinei zilnice, cât și momentelor de relaxare. Tocmai de aceea, întreținerea unui ambient proaspăt și ordonat este mai mult decât necesară. Însă, înainte de a rezolva problema, trebuie să identifici mai întâi cauza.
Există mulți factori care favorizează apariția mirosurilor neplăcute și anume:
- Conducte sau îmbinări defecte – Utilizarea țevilor de calitate inferioară poate fi motivul principal pentru care mirosul din baie nu dispare. În timp, pot apărea fisuri, care cauzează inevitabil infiltrații de apă și alte probleme de ordin tehnic. De asemenea, o clapetă defectă de la vasul de toaletă împiedică curățarea completă a obiectului sanitar.
- Blocajele în sistemul de scurgere – Obișnuiești să arunci în toaletă produse de îngrijire personală precum ață dentară, absorbante, hârtie igienică sau șervețele umede? Află că toate pot favoriza acumularea de resturi la nivelul conductelor. În timp, bacteriile descompun materialul organic, ceea ce eliberează un miros înțepător. Pe lângă pagubele asupra instalației, nu e deloc sustenabil să folosești baia pe post de coș de gunoi.
- Lipsa unui sistem de ventilație adecvat – Dacă nu aerisești cum trebuie, aburul din baie poate duce la dezvoltarea petelor de mucegai, mai ales în băile mici. Nu e de ajuns să deschizi fereastra sau să folosești un ventilator portabil, ci să investești într-un sistem de ultimă generație. De asemenea, optează pentru rame aerisire care să facă față traficului din încăpere.
Cum să eviți mirosului neplăcut în baie
Dacă ai folosit până acum toate modalitățile pentru a elimina mirosurile, dar nimic nu a funcționat, nu trebuie să-ți faci griji. Există câteva trucuri mult mai eficiente, dar mai puțin costisitoare.
Iată ce ar trebui să știi:
- Curăță și întreține periodic pereții și rosturile din baie – Petele de mucegai nu doar că sunt greu de îndepărtat, dar au efecte directe asupra sănătății. Nu e deloc indicat să te expui mirosului pentru că te poți confrunta cu alergii sau erupții cutanate. Între plăcile de faianță apare cel mai des mucegaiul, așadar, ar trebui să le acorzi o atenție deosebită când faci curățenia săptămânală. Poți utiliza produse antimucegai sau amestecuri pregătite în casă (apă, oțet sau bicarbonat de sodiu).
- Verifică în mod constant conducta de aerisire – Rolul conductei de aerisire este de a evacua gazele din canalizare în exterior. În cazul în care o conductă e blocată, presiunea din țevi poate împinge mirosurile înapoi în scurgeri, mai ales la chiuvetă, duș sau toaletă. Așadar, e important să asiguri curățarea profesională și menținerea unei presiuni optime. O altă achiziție pe care nu o vei regreta și care va contribui la creșterea nivelului de confort este clapeta antirefulare. Rolul pe care îl are este de a împiedica trecerea fluxului de aer rece în baie.
- Investește în sifoane de scurgere din materiale durabile – Sifoanele din materiale durabile sunt mai rezistente la coroziune și la substanțele chimice utilizate frecvent pentru curățare. Spre deosebire de cele din plastic, își păstrează caracteristicile pe termen lung, ceea ce reduce necesitatea înlocuirii frecvente. Asigură o etanșeitate sporită și mențin prospețimea în încăpere. De asemenea, sunt de obicei mai ușor de întreținut. Chiar dacă sunt mai scumpe, investiția își va merita toți banii.
Urmează sfaturile de mai sus și bucură-te de ambientul dorit în baie!