„Dacă tot spune că are influență asupra lui Putin…”. Un campion mondial la box îi cere lui Trump să intervină pentru eliberarea prizonierilor ucraineni

Externe„Dacă tot spune că are influență asupra lui Putin…”. Un campion mondial la box îi cere lui Trump să intervină pentru eliberarea prizonierilor ucraineni

Aleksandr Usyk, campionul ucrainean la box i-a cerut podcasterului american, Joe Rogan să îl întrebe pe Donald Trump despre eliberarea prizonierilor ucraineni de la Azov.

Cunoscutul podcaster a anunțat că îl va avea invitat pe Donald Trump, candidatul republican la alegerile din SUA.

„Dragă Joe Rogan, ai putea să-l întrebi pe Donald Trump când va apărea în podcastul tău: dacă domnul președinte este atât de încrezător în influența sa asupra lui Putin, ar putea ajuta la eliberarea imediată a apărătorilor Azovstal și a tuturor ucrainenilor din captivitatea rusă? Timpul este esențial.

Cu sinceritate, Aleksandr”, transmite sportivul pe X.

Luna trecută, campionul mondial de categorie grea a fost arestat pe un aeroport din Polonia. Auzind vestea, președintele Zelenski a discutat cu autoritățile poloneze pentru a-l elibera pe Usyk.

„Am fost indignat de această atitudine față de cetățeanul și campionul nostru”, transmite Zelenski, într-o postare pe Telegram.

Potrivit sportivului ucrainean, nu i s-a permis îmbarcarea în avionul din aeroportul din Cracovia, ceea ce a produs nemulțumiri din partea acestuia.

„A avut loc o neînțelegere. Ea a fost rezolvată rapid”, a transmis, la rândul său, Aleksandr Usyk într-o postare pe X.

„Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat. Mulțumesc diplomaților ucraineni pentru sprijinul eficient. Și respect pentru poliția poloneză pentru că și-a îndeplinit obligațiile fără a ține cont de înălțime, greutate, întindere și regale”, a mai scris el.

Luna trecută, 103 prizonieri ucraineni au fost returnați din captivitatea rusă, dintre care 23 sunt luptători ai Regimentului Azov. Acest detașament a fost creat în 2014, pentru a proteja zona Mării Azov. În mai 2022, aceștia au fost luați prizonieri după ce Rusia a reușit să asedieze orașul Mariupol.

După mai multe săptămâni de asediu, 2.500 de combatanţi ucraineni s-au predat, în mai 2022, armatei ruse.

„Este greu pentru o persoană civilizată să-şi imagineze că se poate întâmpla aşa ceva în secolul al XXI-lea”, spune Sviatoslav Sirîi despre perioada petrecută în închisoare. Tot potrivit acestuia, au suferit „o captivitate cruntă, în izolare totală şi tortură”, mai întâi în lagărul din Olenivka, după care în centrul din regiunea Donețk.

„Foame, frig, sete. Bătăi şi presiune psihologică. Au făcut totul pentru a ne distruge moralul”, îşi aminteşte Sirîi.

Citeste si alte articole: