Atac al Rusiei prin țările baltice? De ce Alianța răspunde abia după 10 zile de lupte crâncene

ExterneAtac al Rusiei prin țările baltice? De ce Alianța răspunde abia după 10 zile de lupte crâncene

Atac al Rusiei NATO prin țările baltice? De ce Alianța răspunde abia după 10 zile de lupte crâncene. Germania are rol hotărâtor până vin întăririle Alianței.

Atac al Rusiei NATO prin țările baltice? De ce Alianța răspunde abia după 10 zile de lupte crâncene. Până vin întăririle Alianței, Lituania ar fi parțial ocupată și devastată.

Într-o simularea computerizată a unui atac al armatei Rusiei asupra NATO, s-a pus în evidență, „în cel mai rău scenariu”, că Alianța are nevoie de 10 zile pentru a aplica Articolul 5, lăsând țările membre vecine să susțină pozițiile până la sosirea întăririlor masive. În acest caz, trupele germane ar juca un rol cheie în apărarea țărilor baltice.

Atac al Rusiei NATO prin țările baltice? De ce Alianța răspunde abia după 10 zile de lupte crâncene

Simularea a fost realizată de Centrul pentru Războiul Noua Generație. Scenariul a inclus „un atac al Rusiei asupra flancului estic al NATO în 2027”.

La „joc” au luat parte foști oficiali militari de rang înalt: generalii americani Philip Breedlove și Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa.

Scopul simulării a fost de a analiza răspunsul NATO la ofensiva Rusiei și de a dezvolta o strategie de apărare a statelor baltice.

În acest caz, forțele armate germane și unitățile țărilor NATO ar juca un rol cheie în apărarea statelor baltice. În prezent, în Lituania servesc în jur de 800 de soldați germani, echipați cu „un număr semnificativ de vehicule și sisteme de arme”, inclusiv mai multe tancuri Leopard 2.

Până la sfârșitul anului 2027, contingentul german este de așteptat să devină o brigadă (4.800 de soldați și 200 de civili) și 44 de tancuri Leopard 2.

În cel mai rău caz, ar trece zece zile înainte ca țările NATO să invoce Articolul 5 (apărarea colectivă a Alianței) și să trimită întăriri.

Potrivit scenariului, Rusia ar atacă Letonia, din Belarus și Kaliningrad. Lituania și aliații săi sunt nevoiți să se retragă, iar un batalion de tancuri german situat în țară efectuează o manevră „strălucitoare” care schimbă cursul bătăliei în nordul țării.

Armata germană ar opri ofensiva Rusiei în nord, dar cu mari pierderi pentru Lituania

Pe o perioadă de 7-10 zile, Bundeswehr învinge armata rusă superioară numeric și oprește ofensiva acesteia în nord.

Cu toate acestea, autorii studiului susțin că Lituania ar fi „devastată și parțial ocupată” în mai puțin de două săptămâni de lupte aprige.

Până la sfârșitul bătăliei de zece zile, forțele lituaniene au pierdut 17 tancuri, 145 de vehicule blindate și 3.650 de soldați în evenimentele simulate, potrivit Militarnyi.

„Pierderile” Rusiei au fost semnificativ mai mari: 411 tancuri, 1.019 vehicule blindate și 11.420 morți. Totuși, Lituania ar fi „devastată și parțial ocupată” în mai puțin de două săptămâni de lupte intense, spun autorii studiului.

Avantajul rușilor în mijloacele pe distanță lungă de a învinge apărarea aeriană nu este luat în considerare.

De exemplu, rachetele aer-aer R-37 sunt superioare ca rază de acțiune față de rachetele AIM-120 ale partenerilor occidentali, iar rachetele cu rază lungă de acțiune Meteor de la Saab nu sunt integrate în aeronavele de fabricație americană.

O altă problemă controversată este Marina, Marea Baltică fiind un teatru limitat de operațiuni și, în afară de două enclave rusești, este pe deplin controlată de NATO.

Situația de acolo poate oglindi ce s-a întâmplat în Marea Neagră, unde forțele superioare ruse sunt limitate în acțiunile lor din cauza acțiunilor hibride ale Forțelor de Apărare ucrainene, care au mult mai puține arme antinavă. A trimite flota acolo înseamnă a te pune în dezavantaj din start.

Pe baza experienței operațiunilor de luptă din Ucraina, planificarea forțelor armate ruse din scenariu nu corespunde realității, iar principalele mijloace de distrugere pe câmpul de luptă nu sunt menționate și, prin urmare, nu sunt luate în considerare.

În realitate, în cele 10 zile hotărâtoare se pot întâmpla multe operațiuni neprevăzute care să schimbe soarta războiului, dar chiar și cu victoria NATO, pierderile ar fi imense.

Citeste si alte articole: