Ucraina testează în prezent propria bombă glisantă, care pare să aibă un propulsor de rachetă și aripi care se deschid, un kit ce îi oferă o rază de acțiune de până la 65 de kilometri. Dacă poate stabili o producție locală a noii bombe, Ucraina ar putea oferi un răspuns serios la campania de bombardamente a Moscovei și ar putea lovi mai frecvent chiar teritoriul Rusiei, scrie Forbes.
În fiecare zi, avioanele de război ale Rusiei lansează până la o sută de bombe glisante KAB asupra trupelor și orașelor ucrainene. Bombele cu o rază de acțiune de 40 de kilometri, unele cu o greutate de trei tone, sunt printre cele mai devastatoare arme din războiul purtat de Rusia și un factor crucial în avansul trupelor Moscovei în estul Ucrainei, în acest an.
Acum, Ucraina se pregătește să riposteze cu propriile sale bombe glisante, scrie Forbes. O înregistrare video recentă realizată de echipajul unui avion de vânătoare Suhoi Su-27 al forțelor aeriene ucrainene a surprins un bombardier Su-24 care transportă un prototip de muniție glisantă.
Dornici să nu se limiteze la bombele glisante JDAM-ER de fabricație americană și Hammer de fabricație franceză, ucrainenii intenționează să își înarmeze avioanele și cu bombe de fabricație locală.
Generalul de brigadă al forțelor aeriene Serhii Holubotsov a anunțat în iunie că țara sa dezvoltă un nou kit pentru a transforma bombele simple din epoca sovietică în muniții de precizie. Zborul de testare surprins în acest clip a reprezentat un pas important în dezvoltarea noii arme.
Cu aripioarele și racheta de propulsie montată pe coadă, presupusa bombă ghidată prin GPS seamănă foarte mult cu un Hammer francez. Este posibil ca ucrainenii să fi copiat de fapt arma franceză, scrie Forbes. Un impuls rapid de la o rachetă alimentată cu combustibil solid este modul în care un Hammer de 250 de kilograme ajunge până la distanțe de 65 de kilometri.
Forțele aeriene ucrainene sunt mulțumite de raza de acțiune și de precizia armei Hammer. În mod evident însă, sunt nemulțumite de aprovizionarea cu această bombă. Franța s-a angajat să furnizeze doar 50 de Hammer pe lună – mult prea puține pentru a egala cele aproximativ 3.000 de bombe pe care rușii le lansează în fiecare lună de-a lungul liniei frontului, chiar și după includerea bombelor pe care Ucraina le primește de la Statele Unite.
Deocamdată, subliniază Forbes, bomba ucraineană este în stadiul de proiect, cel puțin până când forțele aeriene vor testa complet noua muniție, iar fabricile se vor pregăti să construiască arma.
Dacă poate stabili o producție locală a noii bombe, Ucraina ar putea oferi un răspuns serios la campania de bombardamente a Rusiei. Noua bombă s-ar alătura unui număr tot mai mare de muniții fabricate în Ucraina, care include racheta de croazieră Neptun, noua „dronă rachetă” Palianiția și o serie de drone de atac unidirecționale – inclusiv cel puțin două modele de avioane fără pilot care pot zbura 1.500 de kilometri cu o încărcătură explozivă.
Construindu-și propriile muniții de precizie, Ucraina se eliberează de dependența totală de aliați pentru capacitățile militare esențiale, scrie Forbes. Producția locală este, de asemenea, o modalitate pentru Ucraina de a ocoli restricțiile aliaților săi privind modul și locul în care forțele ucrainene pot utiliza muniții fabricate în străinătate.
În acest moment, americanii interzic ucrainenilor să tragă cu rachete balistice de precizie furnizate de SUA către ținte din interiorul Rusiei – ținte care includ bazele aeriene de unde sunt lansate avioanele rusești care bombardează Ucraina.