Riscul escaladării conflictului Hezbollah – Israel. Analist: „Hezbollah nu e Hamas, deține peste 130.000 de rachete, poate crea distrugeri importante”

ExterneRiscul escaladării conflictului Hezbollah – Israel. Analist: „Hezbollah nu e Hamas, deține peste 130.000 de rachete, poate crea distrugeri importante”

Mai mulți oficiali ai Israelului au declarat că se pregătesc să dea un răspuns „total” grupării Hezbollah, pe care o consideră responsabilă de atacul din înălțimile Golan. Mai multe țări și-au avertizat cetățenii să părăsească Libanul.

Israelul a declarat duminică, 28 iulie 2024, că va lovi puternic gruparea Hezbollah, pe care o consideră responsabilă de uciderea, sâmbătă, a 12 copii și adolescenți într-un atac cu rachetă asupra unui teren de fotbal dintr-o localitate de etnici arabi druzi, Majdal Shams, din înălțimile Golan. De teama răspunsului israelian în Liban, ministerele de externe ale Franței, Norvegiei și Belgiei și-au notificat cetățenii să părăsească Libanul cât mai curând posibil, după cum au raportat diverse agenții de presă.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și-a scurtat vizita în SUA, iar ministrul de externe al Israelului, Israel Katz, a declarat pentru Axios, că „atacul Hezbollah de astăzi a depăşit toate liniile roşii, iar răspunsul va fi în consecinţă. Ne apropiem de momentul unui război total împotriva Hezbollah şi a Libanului”.

Și Hezbollah este în alerta maximă, după anunțul că vor urma represalii israeliene, deși gruparea a negat responsabilitatea pentru atacul asupra Majdal Shams.

Cât de mare este riscul de escaladare

Temerea este acum că în orice moment poate escalada conflictul între Israel și Hezbollah. Analistul de politică externă Iulian Chifu, fost consilier prezidențial, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, a explicat cât este de mare acest risc.

„De principiu, evaluarea arată că nici Hezbollah și nici Iranul nu au interes să intre în momentul de față într-un conflict cu Israelul în Libanul de Sud. Ceea ce nu a exclus în niciun moment un număr limitat de atacuri care a fost constant împotriva Israelului, așa cum au existat lovituri țintite din partea Israelului care au ucis un număr de oficiali Hezbollah. Însă angajarea într-un război masiv este un salt mult mai important și nu trebuie uitat că atacul la acel teren de joacă de la o școală de undeva din înălțimile Golan nu a fost revendicat. Ba mai mult, Hezbollah-ul a spus că nu are nimic de a face cu acel atac. Ar fi o premieră ca un asemenea atac să nu fie revendicat de Hezbollah în condițiile în care el ar fi făcut-o, deci este posibil să fie fie alte grupări din aceeași zonă, grupări palestiniene din sudul Libanului, fie o formulă din aceasta de dizidență din interiorul Hezbollah, în niciun caz nu cu autoritatea organizației”, este de părere Iulian Chifu.

Analistul nu exlude escaladarea acestui conflict, însă reamintește că a existat constant o presiune la nivel internațional pentru a nu se deschide un alt front de luptă atâta timp cât evoluează conflictul din Gaza.

„Hezbollah deține peste 130.000 de rachete, poate crea distrugeri importante în Israel”

„În momentul de față, sigur că retalierea este foarte posibilă și acolo formulele de escaladare pot interveni, dar cred că există canale de dialog, cum a existat și presiune internațională (…) ca Hebollah-ul să nu intre într-un conflict armat total cu Israelul cât timp se derulează războiul din Gaza”, a precizat Iulian Chifu.

O ripostă dură dată Hezbollah ar trebui să țină cont, pe de altă parte, și de arsenalul de care gruparea dispune, pentru că, subliniază analistul Iulian Chifu, „Hezbollah-ul nu este Hamas”.

„Eu aș fi destul de reticent în a spune că ne îndreptăm spre un război total acolo, fără ca o asemenea evoluție să fie exclusă, încă o dată, știind că există canale de negocieri și nu există în plan real un interes direct de angajare completă în război care ar putea determina, sigur, eliminarea Hezbollah-ului. Iar Hezbollah-ul nu este Hamas. Hezbollah-ul deține peste 130.000 de rachete, poate crea distrugeri importante în Israel, a avut câteva, haideți să spunem, dovezi credibile ale amenințărilor asupra diferitelor componente militare din nordul Israelului. Și eram și într-o situație cumva de dezescaladare până la actuala acțiune din înălțimile Golan”, a precizat Iulian Chifu.

Atacul cu atât de multe victime, cel mai puternic asupra Israelului de la declanșarea conflictului în Gaza, în octombrie anul trecut, are, pe de altă parte, potențialul de a determina o escaladare, având în vedere că vorbim de copii și tineri uciși. Condiția este însă ca Israelul să aibă „probele irefutabile privind autoratul ca venind din partea Hezbollah”, a mai precizat Iulian Chifu.

Citeste si alte articole: