Vladimir Putin și-a dat seama cât de vulnerabil este. Având în vedere modul în care Moscova și-a reorientat economia către domeniul militar, este ușor de crezut că Rusia are toate avantajele în război. Dar nu este cazul, spune Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Batalionului de reacție rapidă al NATO, pentru The Telegraph.
„Vladimir Putin a fost nevoit să întărească apărarea din jurul palatului său de la nord de Moscova pentru a se proteja de atacurile puternice ale dronelor ucrainene. Imaginile din satelit arată că cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune au fost desfășurate în jurul perimetrului întinsei proprietăți împădurite de pe malul lacului Valdai”, scrie Bretton-Gordon.
Jurnaliștii de la Radio Liberty au reperat un sistem de aparare antiaeriană Panțîr-S1 în imagini din satelit luate în apropierea reședintei liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, din Valdai, regiunea Novgorod.
Jurnalistii spun că sistemul de apărare antiaeriană Panțîr-S1 a fost instalat pe un turn din apropierea reședintei. Sisteme similare au fost reperate anterior în regiunea Moscovei. Acesta este situat într-o padure de pe insula Riabinovii, la 3,7 km de reședinta lui Putin din Valdai.
Turnul cu sistemul de apărare antiaeriană este clar vizibil în imaginile recente din satelit realizate în mai 2024. Istoricul imaginilor de pe Planet.com din ultimele luni arată că aceasta poziție de apărare antiaeriană de lângă reședința lui Putin din Valdai a fost instalată în martie 2024.
Presa rusă a postat o fotografie a unui alt sistem de apărare antiaeriană Panțîr în ianuarie 2023, care a fost instalat în apropierea reședintei prezidențiale din satul Iascerovo din zona Valdai.
Relaxarea restricțiilor occidentale
Vi se pare că aceasta este o țară care este pe cale să obțină o victorie decisivă? De când dronelor și rachetelor ucrainene li s-a permis să lovească ținte aflate adânc în interiorul teritoriului rus, acestea au distrus baze aeriene, depozite de petrol, posturi de comandă și – mai ales – Flota rusă din Marea Neagră. Toate acestea au forțat comandanții militari ai Moscovei, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, „să acorde prioritate mijloacelor limitate de apărare antiaeriană pentru a acoperi ceea ce consideră a fi ținte deosebit de importante”.
Un element-cheie al succesului Ucrainei în utilizarea dronelor a fost relaxarea interdicției puterilor occidentale de a lovi adânc în Rusia. Acesta este motivul pentru care recenta ofensivă a Kremlinului împotriva celui de-al doilea oraș ucrainean, Harkov, a eșuat: armata lui Putin a fost forțată să se oprească de loviturile devastatoare ale dronelor și rachetelor, potrivit unui fost comandant de batalion de răspuns rapid al NATO.
„De fapt, Rusia este mult mai vulnerabilă decât pare la prima vedere. Kievul și-a adaptat cu succes strategia, având în vedere resursele sale limitate. Ceea ce vom face în următoarele patru luni ar putea determina securitatea Europei pentru generații întregi, iar liderii occidentali ar trebui să dezlege mâinile Ucrainei pentru a-i oferi un avantaj decisiv”, a adăugat de Bretton-Gordon.