Bugetul casei. Cum să-l organizezi ca să economisești

Bugetul casei Cu toții ne dorim să punem...

Vrei o mașină? Trebuie să răspunzi la trei întrebări

Achiziție mașină Când te-ai hotărât să-ți cumperi o...

Șapte morți și zeci de răniți după un atac cu rachete asupra orașului Vilniansk din regiunea Zaporojie. Zelenski face un nou apel la aliați

ExterneȘapte morți și zeci de răniți după un atac cu rachete asupra orașului Vilniansk din regiunea Zaporojie. Zelenski face un nou apel la aliați

11 persoane au fost ucise și cel puțin 31 rănite sâmbătă după atacurile Rusiei asupra unei localităţi din regiunea Zaporojie (sud) şi a unor aşezări din regiunea Doneţk (est), potrivit autorităţilor ucrainene, citate de AFP și presa ucraineană. Șapte persoane au murit după un atac cu rachete asupra unui magazin și o clădire rezidențială din orașul Vilniansk.

„Ruşii au atacat oraşul Vilniansk” din regiunea Zaporojie, unde inamicul a ucis şapte persoane. Doi dintre morţi sunt copii”, a transmis Ivan Fiodorov, guvernatorul ucrainean al regiunii, pe o reţea de socializare.

Zece persoane au fost rănite, iar mai multe clădiri, în special rezidenţiale, au fost avariate, a adăugat el.

Vilniansk, un oraș cu 15.000 de locuitori înainte de invazia rusă, este situat la 29 km nord-est de Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, aflat sub control ucrainean. Rusia susţine că a anexat regiunea Zaporojie, unde a ocupat zone vaste, însă nu o controlează în totalitate.

Rusia a lansat două rachete la Vilniansk, avariind o instalație de infrastructură critică, un magazin și clădiri rezidențiale, potrivit poliției regiunii Zaporizhzhia. Spații comerciale, case și vehicule au luat foc în urma atacului.

„(Atacul a avut loc) în plină zi, într-un weekend, într-un loc în care oamenii își petreceau timpul liber în centrul orașului. Fără nicio infrastructură militară”, a transmis Fedorov la scurt timp după atac, potrivit Kyiv Independent.

Într-o postare pe Telegram pe 30 iunie, el a precizat că trei copii și patru adulți au fost uciși.

Trupele ruse au atacat șapte așezări din regiunea Zaporojie de 314 ori în ultima zi, a declarat guvernatorul regiunii.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat public atacul, relatează BBC.

Pe canalul său de Telegram, acesta a postat imagini cu un atac cu rachete asupra unei căi ferate despre care a afirmat că se află în apropierea așezării Ukrainka – la mai puțin de 10 km de Vilniansk – și că aceasta era folosită de forțele ucrainene pentru a descărca arme și echipamente militare.

Patru morți după atacuri în regiunea estică Donețk

Responsabili ucraineni au anunţat că atacurile ruseşti împotriva aşezărilor din prima linie în regiunea Doneţk (est) s-au soldat cu patru morţi, a relatat AFP, citată de Agerpres.

„În localitatea Zarecinoe, ruşii au ucis trei persoane”, a declarat pe reţelele de socializare Vadim Filaşkin, guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk.

Procurorul general al Ucrainei a anunţat ulterior că o altă persoană, un locuitor al satului de graniţă New York „a fost, de asemenea, rănit mortal”.

Aşezarea New York este intens bombardată de la mijlocul lunii iunie, în timp ce forţele ruse avansează spre oraşul Toreţk.

Zelenski face din nou apel la aliați pentru furnizarea de arme

După aceste noi lovituri ale Moscovei, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă aliaţilor săi occidentali să „accelereze” livrările de arme către forţele Kievului.

„Deciziile de care avem nevoie trebuie accelerate. Orice întârziere a deciziilor în acest război înseamnă pierderea de vieţi omeneşti”, a pledat Zelenski, solicitând livrarea de arme pentru „distrugerea lansatoarelor de rachete ruseşti”.

Atacurile au survenit la o zi după un altul asupra oraşului Dnipro, la nord de Zaporojie. O persoană a fost ucisă şi alte 13 rănite, a anunţat sâmbătă poliţia ucraineană.

„Poliţia a identificat o femeie ucisă într-un atac cu rachetă asupra oraşului Dnipro. Este vorba de o femeie de 76 de ani dintr-o clădire distrusă”, potrivit unui comunicat de presă. De asemenea, sunt 13 răniţi „inclusiv un bebeluş şi o femeie însărcinată”, au anunțat forţele de ordine ucrainene legat de acest atac rusesc asupra localităților din regiunea Zaporojie.

Citeste si alte articole: