Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Rolul câinilor în determinarea copiilor să iubească lectura

MedicalRolul câinilor în determinarea copiilor să iubească lectura

Prezența câinilor poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra dezvoltării dragostei pentru lectură la copii. Diverse studii și cercetări evidențiază beneficiile multiple ale implicării câinilor în procesul de citire:

 Creșterea motivației și a interesului:

Companie și sprijin: Câinii oferă companie și sprijin emoțional copiilor, creând un mediu relaxant și confortabil pentru lectură. Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru copiii timizi sau care se simt nesiguri.

Reducerea stresului și a anxietății: Prezența blândă a unui câine poate reduce stresul și anxietatea asociate cu cititul, creând un sentiment de siguranță și calm.

Stimulare emoțională: Interacțiunea cu un câine poate evoca emoții pozitive, cum ar fi bucuria și satisfacția, care pot contribui la creșterea motivației pentru lectură.

Îmbunătățirea fluenței și a înțelegerii:

Citire cu voce tare: Copiii se pot simți mai confortabil citind cu voce tare unui câine, care nu îi va judeca sau critica. Acest lucru poate contribui la creșterea încrederii în sine și la îmbunătățirea fluenței la citit.

Concentrarea și atenția: Prezența unui câine poate ajuta copiii să se concentreze mai bine și să acorde o atenție sporită textului citit.

Feedback non-verbal: Câinii pot oferi feedback non-verbal prin gesturi și limbajul corpului, indicând interesul și aprecierea pentru ceea ce copilul citește.

 Dezvoltarea empatiei și a compasiunii:

Îngrijirea unui animal: Implicarea copiilor în îngrijirea unui câine, cum ar fi cititul poveștilor în timp ce îl hrănesc sau îl plimbă, poate cultiva empatia și compasiunea.

Conexiunea cu o ființă vie: Relația cu un câine poate oferi copiilor o experiență semnificativă de conectare cu o ființă vie, stimulând sentimente de responsabilitate și grijă.

Exemple de programe de citit cu câini:

Paws to Read: Un program național din Statele Unite care utilizează câini terapeuți pentru a facilita lectura copiilor în școli și biblioteci.

Reading Buddies: Un program din Marea Britanie care conectează copiii cu dificultăți de citit cu câini din adăposturi.

Therapy Dogs International: O organizație globală care certifică câini terapeuți pentru a vizita spitale, școli și alte instituții, unde pot oferi sprijin emoțional și pot facilita diverse activități, inclusiv cititul.

Concluzie:

Implicarea câinilor în procesul de citire poate contribui semnificativ la creșterea dragostei pentru lectură la copii, oferindu-le motivație, sprijin emoțional, stimulând concentrarea și atenția, precum și cultivând empatia și compasiunea. Diverse programe de citit cu câini demonstrează eficacitatea acestei abordări și oferă o modalitate interactivă și benefică de a introduce copiii în lumea fascinantă a cărților.

Citeste si alte articole: