Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Care este trategia NATO pentru a apăra Slovacia? Spania va prelua comanda misiunii de apărare

ExterneCare este trategia NATO pentru a apăra Slovacia? Spania va prelua comanda misiunii de apărare

Spania va conduce de luni în Slovacia, unde desfăşoară pentru prima dată trupe, o brigadă multinaţională, cu baza la Lest, care cuprinde peste 1.500 de militari din opt naţiuni, în cadrul uneia dintre misiunile desfăşurate de NATO pentru a descuraja Rusia să atace o ţară aliată.

După ce va prelua duminică comanda unităţii de la Republica Cehă, Spania îşi va asuma rolul de naţiune-cadru pentru unul dintre cele opt grupuri de luptă ale Alianţei Nord-Atlantice de pe flancul estic european.

Acestea sunt parte a strategiei Alianţei Nord-Atlantice consolidate de descurajare, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, aşa cum s-a convenit la summitul NATO de la Madrid în iunie 2022.

Această prezenţă militară aliată va contribui, de asemenea, la planurile de apărare naţională a Slovaciei, o ţară din Europa Centrală care se învecinează cu Ucraina.

Forţele armate spaniole vor menţine permanent peste 750 de soldaţi aici, contribuind cu cel mai mare efectiv de trupe la misiune, conform Agerpres.

Care este trategia NATO pentru a apăra Slovacia? Spania va prelua comanda misiunii de apărare

În plus, Spania contribuie cu aproximativ 250 de vehicule de luptă, inclusiv mai multe Centauro (vehicule blindate cu opt roţi), VAMTAC (vehicule cu mobilitate tactică ridicată care pot transporta rachete) şi vehicule grele de tipul VEMPAR.

Comandamentul, compus în esenţă din personal spaniol sub comanda unui colonel, întărit cu personal militar din alte ţări aliate, va fi responsabil de ridicarea grupului de luptă la statutul de brigadă, dacă şi când NATO o va cere.

În acest caz, aceasta ar urma să fie comandată de un general.

Unităţi din ţara gazdă (50 de soldaţi), Slovenia (104), Republica Cehă (150) şi Portugalia (80 de soldaţi cu tancuri de luptă Leopard) sunt, de asemenea, membri permanenţi ai grupului de luptă.

În plus, contingentul misiunii include militari din SUA cu o companie de infanterie, România (o subunitate de apărare antitanc) şi Turcia. Militarii turci sunt alertaţi la ei în ţară şi se vor desfăşura „la cerere” pentru exerciţii, antrenamente şi alte activităţi.

Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a amintit în timpul unei vizite la trupele spaniole desfăşurate în Slovacia în luna mai că acesta este cel mai mare contingent spaniol din străinătate şi răspunde angajamentului NATO de a consolida flancul de est al Alianţei.

Citeste si alte articole: