Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Cele 11 porunci ale lui Viktor Orban pentru Ucraina. Revendicările teritoriale ale Ungariei: Transcarpatia să fie recunoscută drept maghiară

ExterneCele 11 porunci ale lui Viktor Orban pentru Ucraina. Revendicările teritoriale ale Ungariei: Transcarpatia să fie recunoscută drept maghiară

Ziarul ucrainean Evropeiska Pravda a publicat o listă cu 11 cereri privind minoritățile pe care Ungaria le-a înaintat la Ucraina în schimbul acordului său de a sprijini începerea negocierilor pentru aderarea la UE.

Până acum, revendicările maghiare nu fuseseră făcute publice. Ucraina a primit lista de la ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó în luna ianuarie. Negocierile au fost în desfășurare de atunci, dar partea maghiară s-a opus mereu publicării listei, notează Evropeiska Pravda.

În plus, pentru a se conforma ultimatumului maghiar, Olga Stefanișina, viceprim-ministrul ucrainean pentru integrare europeană și euro-atlantică, a fost nevoită să declare că partea ucraineană este pregătită să implementeze pe deplin cele 11 cereri din partea Ungariei.

Jumătate din această listă vizează învățământul în limba maghiară, în special, asigurarea utilizării limbii maghiare în întregul proces de învățământ, posibilitatea obținerii unei traduceri în limba maghiară a Evaluării Externe Independente și a Testului Național Multidisciplinar, introducerea statutului de „instituție națională de învățământ secundar general comunitar” etc.

Viktor Orban vrea recunoașterea Transcarpatiei ca „tradițional maghiară”

Există, de asemenea, clauze privind statutul teritoriilor în care maghiarii ucraineni au trăit istoric, de exemplu, recunoscând automat toate așezările din Transcarpatia drept „tradițional maghiare”, chiar și acelea în care maghiarii nu au trăit niciodată istoric. Unele dintre aceste puncte sunt problematice și nu s-a ajuns la niciun compromis.

O altă parte a revendicărilor maghiare se referă la reprezentarea politică a minorităților naționale, în special, cerința de a garanta reprezentarea acestora în parlament. Cu toate acestea, din cauza imposibilității implementării acestei idei, Budapesta a început deja să dea semnale de disponibilitate pentru a o abandona, deși nu și-a retras complet cererea.

După cum se menționează în articol, detaliile listei se schimbă treptat și sunt clarificate de partea maghiară în timpul negocierilor. Consultările privind documentul sunt în desfășurare.

Citeste si alte articole: