Bugetul casei. Cum să-l organizezi ca să economisești

Bugetul casei Cu toții ne dorim să punem...

Vrei o mașină? Trebuie să răspunzi la trei întrebări

Achiziție mașină Când te-ai hotărât să-ți cumperi o...

Serviciile AI de generare a melodiilor, date în judecată de industria muzicală

EconomieServiciile AI de generare a melodiilor, date în judecată de industria muzicală

O acțiune în justiție concentrată a marilor case de discuri a început împotriva a două start-up-uri de inteligență artificială, acuzate că, pentru a-și dezvolta tehnologiile, au folosit piese protejate prin drepturi de autor.

 

Procesul comun se adăugâ altor plângeri asemănătoare depuse de unii artiști contra companiilor de AI generativă.

Este vorba de Recording Industry Association of America – RIAA, care reprezintă companii precum Sony Music Entertainment, Warner Records sau Universal Music Group. Acestea au intentat procese împotriva Suno și Udio, două soft-uri care generează muzică pe baza unei comenzi simple. Conform acuzatorilor, aceste două „servicii fără licență pretind că este corect să copieze munca unui artist și să o exploateze în beneficiul propriu, fără consimțământ sau compensație”, a declarat într-un comunicat, directorul RIAA, Mitch Glazier. Tot el a completat:

Aceste fapte întârzie promisiunea unei AI cu adevărat inovatoare pentru noi toți. Asociația noastră lucrează deja cu dezvoltatori responsabili pentru a construi instrumente AI care sunt concepute să dureze, sunt centrate pe creativitatea umană și oferă control artiștilor și compozitorilor”.

Amintim, mai mulți autori, artiști plastici, ingineri și publicații tipărite sau online au intentat procese începând de anul trecut împotriva diverselor companii de inteligență artificială generativă, acuzându-le că utilizează operele lor sau munca lor pentru a-și antrena modelele de inteligență artificială capabile să producă, la cerere, texte, imagini, informații sau coduri.

Totodată, mobilizarea scenariștilor și actorilor de la Hollywood în anul trecut, a blocat de curând negocierile pentru un nou acord de licență dintre UMG și TikTok. Până la urmă, rețeaua socială s-a angajat să elimine toate clipurile neautorizate, făcute cu AI.

De asemenea, acum trei luni, peste 200 de artiști celebri, ca Billie Eilish, Nicki Minaj sau Katy Perry au cerut o mai bună protecție a drepturilor de creație și de autor, într-o scrisoare deschisă „împotriva utilizării prădătoare a AI pentru a fura vocile” profesioniștilor din muzică. În luna iunie, patronul OpenAI – Sam Altman i-a cerut scuze actriței Scarlett Johansson, căreia, pentru un nou mod vocal al ChatGPT, i-a copiat pur și simplu vocea, fără să o anunțe.

Exemplu de piesă generată cu ajutorul AI, folosind vocea celebrului Johnny Cash:

Citeste si alte articole: