Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

România, pe ultimul loc în UE la digitalizarea IMM-urilor

EconomieRomânia, pe ultimul loc în UE la digitalizarea IMM-urilor

România continuă să fie printre cele mai slab digitalizate țări, inclusiv în ceea ce privește mediul privat, de pe continentul european. Conform unui raport privind digitalizarea firmelor în Uniunea Europeană în 2023, lansat recent de Eurostat, aproximativ 27% dintre IMM-urile din România au atins un nivel de bază al digitalizării, iar 73% au înregistrat un scor al digitalizării între 0 și 3.

Doar 8% au un nivel ridicat de digitalizare, respectiv 1,5% un nivel „foarte ridicat” de digitalizare.

„Deși România are un potențial excelent în domeniul IT, afacerile locale fac pași mici către o echipare corectă, care să îi ducă pe poziții favorabile față de competitori. Ne uităm încă la cost și nu am înțeles deocamdată că echiparea tehnologică este o investiție care te scutește de timp, de bani, adică de resurse aruncate pe geam”, a declarat Roxana Epure, Managing Partner la NextUp.

Astfel, România se află pe ultimul loc la capitolul digitalizare printre țările din Uniunea Europeană, sub nivelul Bulgariei, unde 28% dintre IMM-uri au un nivel de bază privind digitalizarea.

La polul opus sunt statele scandinave

Prin comparație, în țări ca Finlanda sau Suedia peste 80% dintre firmele mici și mijlocii au un nivel de bază de digitalizare.

Antreprenorii din Romania mai degrabă amână echiparea afacerii lor cu un soft decât să investească timp în analiza ofertelor disponibile și să o aleagă pe cea mai potrivită lor.

„Mai mult, nici instituțiile statului nu creează un mediu avantajos digitalizării în masă, pentru că ele însele sunt digitalizate pe hârtie și nu pe bune. Mai exact, statul ne obligă la raportări lunare, invocând automatizarea acestui proces, însă nu ne oferă și infrastructura capabilă să gestioneze o relație automatizată corect cu mediul privat. În contextul acesta, majoritatea antreprenorilor amână implementarea unui sistem tehnologic, făcându-și un imens dezavantaj, având în vedere beneficiile aduse de digitalizarea cu un soft potrivit”, a mai spus Epure.

 

Citeste si alte articole: