Bugetul casei. Cum să-l organizezi ca să economisești

Bugetul casei Cu toții ne dorim să punem...

Vrei o mașină? Trebuie să răspunzi la trei întrebări

Achiziție mașină Când te-ai hotărât să-ți cumperi o...

Kuhn Romania, învestiții de peste 15 mil euro și dezvoltare – Video

EconomieKuhn Romania, învestiții de peste 15 mil euro și dezvoltare – Video

Kuhn Romania, lider de piață în zona de utilaje și echipamente de contrucții și industrie, a înregistrat în 2023 un volum de business de peste 96 mil euro (cu 75% mai mult față de 2022) și își propune pentru acest an să continue investițiile în dezvoltarea companiei, logistică teritorială și echipă.

Din 2022, de când face parte din grupul internațional Kuhn, Kuhn Romania și-a continuat dezvoltarea pe piața locală prin consolidarea și creșterea echipei, introducerea de utilaje și echipamente noi și creșterea vânzărilor, în special a utilajelor terasiere Komatsu de capacitate mare, ajungând la o cotă de piață de 32%, în ceea ce privește segmentul echipamentelor mari (construcții și minerit).

Piața de utilaje și echipamente din Romania

”Piața începe să se maturizeze iar elementul care ne indică această creștere este scăderea cererii pentru buldoexcavatoare, care sunt preferate de țările în curs de dezvoltare. Anul trecut, a fost pentru prima dată în istorie, când Mini și Midi excavatoarele au depășit buldoexcavatoarele – 1051 vs 940. Este un semnal că piața începe să se maturizeze și să pună accent mai mare pe productivitate, pe costuri reduse pentru întreținere și operare și pe o viteză de execuție mai mare. Credem că această tendiță de creștere va fi constantă în următorii ani”, Răzvan Marcu, Managing Director Kuhn Romania.


Anul acesta, Kuhn Romania va aduce primul echipament modern pentru manipularea materialelor din România, cu o greutate de aprox. 200 tone. ”În 2 săptămâni, începem montarea a două mașini de manipulat materiale în portul Constanța. Vom livra 7 astfel de echipamente în intrevalul 2024-2026”, declară Răzvan Marcu.

Evoluția companiei în perioada 2021 – 2024 și estimări pe 2024

Înainte de a fi preluată de Kuhn Holding, compania MARCOM RMC’94 SRL avea un volum de business de afaceri de 41.300.000 EURO. După preluarea din februarie 2022, compania aurmat un trend ascendent, volumul de business ajungând la finalul anului la 55.200.000 EURO, în creștere cu 33% față de anul precedent, iar în 2023 s-a înregistrat o creștere de 75%, ajungând la 96.100.000 EURO.

Vezi și România, 2023 – cu tractorul pe autostradă

”În 2023, cifra de afaceri a fost, în mare parte, generată de activarea fondurilor europene. Jumătate din ce s-a vândul anul trecut în România se datorează acestor fonduri. În 2024, acestea tind către zero, ceea ce înseamnă că piața va scădea. Pentru acest an, estimăm o scădere a volumului de business cu aprox. 15%, generată de ce am specificat anterior”, Răzvan Marcu.

Investiții în 2024

În ciuda contextului economic mai puțin favorabil, politica companiei este aceea ce a continua investițiile în oameni și dezvoltare teritorială. ”Avem două direcții investiționale: (1) dezvoltarea echipei prin noi angajări – de la începutul lui 2024, am crescut cu peste 20% numărul colegilor; (2) dezvoltarea logistică în teritoriu prin construcția a două sedii regionale la Turda și Timișoara (finalizare 2024-2025), în zona Moldovei (estimare 2025) și un sediu cental nou în București (estimat finalizare 2025-2026). Toate aceste investiții se ridică la aprox. 15 mil euro”, declară Răzvan Marcu.

Provocări în 2024

”Anul acesta, ca în ultimii ani, cea mai mare provocare este lipsa specialiștilor în domeniu. Este, de fapt, o problemă cu care se confruntă multe companii care activează în domenii tehnice și este consecința lipsei școlilor cu profil tehnic/mecanic. Tot din acest motiv, numărul inginerilor de service din România este foarte scăzut iar tinerii care vor să se angajeze preferă munca de birou în detrimentul muncii pe teren.

O altă provocare majoră este infrastructura încă nedezvoltată în anumite zone, ceea ce face ca timpii de reacție și intervenție să fie mai scăzuți. Și, așa cum aminteam mai devreme, lipsa fondurilor europene dar și finanțări limitate pentru firmele de profil”, declară Managing Director Kuhn Romania.

Citeste si alte articole: