Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Concertele Coldplay au adus Arenei Naționale câștiguri cât pentru nouă meciuri de fotbal din Superligă

EconomieConcertele Coldplay au adus Arenei Naționale câștiguri cât pentru nouă meciuri de fotbal din Superligă

Cel mai mare stadion al țării a avut în ultimi ani încasări cu mult sub cheltuielile necesare pentru întreținerea acestuia, suportate în totalitate de Primăria Capitalei.

 

Cele două concerte, susținute miercuri și joi de trupa Coldplay au mai diminuat din pierderile administrație, la fel cum se întâmplă, dealtfel, la orice eveniment muzical major sau la competițiile de jocuri video. Mai exact, fiecare seară de concert a adus în conturile Primăriei circa 56.000 de euro, în total 112.000 de euro îmbogățind visteria orașului.

Banii sunt încasați prin ALPAB – Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, iar suma este semnificativ mai mare față de alte tarife, percepute pentru meciurile de fotbal, indiferent de nivel. Conform informațiilor oficiale, pentru un meci din Superligă sau Cupa României, pentru închirierea Arenei Naționale se plătește 13.000 de euro. O partidă din Liga Campionilor costă 28.000 de euro, iar pentru una de Europa League sau Conference League se achită 23.000 de euro. Trebuie spus că la aceste sume se adaugă alte 10.000 de euro, reprezentând costuri de operare pentru organizarea meciurilor, adică electricitatea consumată și alte utilități.

FCSB, nevoită să joace în altă parte

Concertele Coldplay, dar și cel al lui Ed Sheeran, programat la 24 august tot de Arena Națională, a obligat-o pe campioana României, FCSB, să caute alt stadion pentru preliminariile Ligii Campionilor.

Până în prezent, Arena Națională a fost în mod constant o gaură în bugetul Primăriei Bucureștiului. De exemplu, în 2022, administrația Nicușor Dan a câștigat din închirierea stadionului de trei ori mai puțin decât a cheltuit cu întreținerea: 1,2 milioane, față de 3,5 milioane de euro.

Arenei Națională a fost terminată în 2011 și a costat 234 de milioane de euro. În prezent, construcția are nevoie de investiții pentru câteva zone afectate de uzură, cum ar fi îmbinările ruginite ale unor grinzi și revopsirea pasajelor de circulație intensă.

Citeste si alte articole: