Bugetul casei. Cum să-l organizezi ca să economisești

Bugetul casei Cu toții ne dorim să punem...

Vrei o mașină? Trebuie să răspunzi la trei întrebări

Achiziție mașină Când te-ai hotărât să-ți cumperi o...

Drepturile muncitorilor, în declin mai rapid în Europa decât în alte părţi

EconomieDrepturile muncitorilor, în declin mai rapid în Europa decât în alte părţi

Europa este o regiune în care respectarea drepturilor muncitorilor s-a deteriorat cel mai mult în ultimii zece ani, într-o lume în care ”democraţia se află în pericol”, trage un semnal de alarmă în raportul anual, miercuri, Confederaţia Sindicală Internaţională (CSI), cu sediul la Bruxelles, relatează AFP.

”Europa înregistrează cel mai pronunţat declin” din 2014, când s-a creat Indicele CSI al drepturilor muncitorilor în lume, a cărui a 11-a ediţia a fost publicată miercuri, un raport anual difuzat la trei zile după alegerile europene marcate de un puseu al extremei drepte.

Mai larg, ”în acest an, în care patru miliarde de persoane se duc la urne pe planetă, grupuri autoritariste de drepta depun eforturi să desemneze ţapi ispăşitori (…) şi să-şi impună propriul program, ostil muncitori (…). Democraţia este în pericol”, trage un semnal de alarmă principala confederaţie sindicală mondială.

P o scară de la 1 – care indică ”încălcări sporadice ale drepturilor” muncitorilor – la 5 – care indică ”nicio garanţie a drepturlor” muncitorilor – ”Europa, în pofida reputaţiei de portdrapel mondial al drepturilor muncitorilor, înregistrează o degradare a notei medii de la 2,56 la 2,73 între 2023 şi 2024”, îşi exprimă îngrijoarea CSI.

CSI federează 340 de sindicate din 169 de ţări şi teritorii.

În 2014, Bătrânul Continent afişa o notă medie de 1,84, aminteşte Confederaţia, care înglobează în cuvântul ”Europa” ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene (UE) ca Regatul Unit, Elveţia şi Albania.

”Această degradare continuă arată că modelul social european (…) este în mod activ destructurat de către guverne şi întreprinderi, într-un ritm care se accelerează, ceea ce antrenează consecinţe grele în regiune şi riscă să declanşeze o nivelare în jos pe scara mondială a drepturlor muncitorilor”, denunţă ea.

Situaţia muncitorilor este şi mai rea în alte părţi.

Regiunea ”Orientul Mijloci şi Africa de Nord” înregistrează o notă medie de 4,74 în 2024, după ce în 2014 înregistra 4,25.

În Americi, nota medie s-a depreciat de la 3,16 în 2014 la 3,56 zece ani mai târziu.

În urma înregistrării a 16 asasinate a unor sindicalişti – dintr-un total de 22 de la publicarea acestui indice -, Americile rămân ”regiunea cea mai sîngeroasă” din lume în privinţa muncitorilor şi reprezentanţilor lor.

Citeste si alte articole: