Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Raport: 7% din firmele europene se confruntă cu presiuni de restructurare

EconomieRaport: 7% din firmele europene se confruntă cu presiuni de restructurare

Una din 15 companii europene se confruntă anul acesta cu presiuni semnificative de restructurare, fiind afectate de costurile mai ridicate de finanțare și de reducerea cererii din partea consumatorilor, în special în Germania, Austria și țările nordice, se arată într-un raport publicat luni de Boston Consulting Group (BCG), conform Bloomberg.

Aproximativ o treime dintre afacerile din Germania și Austria se confruntă cu ceea ce BCG numește „presiuni de transformare” sau semne timpurii de slăbire a performanței și a stabilității financiare, care necesită o îmbunătățire a strategiei.

La nivelul Europei, procentul firmelor care se confruntă cu „presiuni de transformare” este de 21%, o creștere față de 14% în 2023.

Raportul se bazează pe datele financiare și interviurile realizate cu peste 2.000 de companii publice din Europa, precizează BCG.

La nivel național, numărul companiilor care au apelat la procedurile de insolvenţă în 2023 a rămas la acelaşi nivel din anul anterior, adică la 6.650, din care 89 sunt companii de impact, cu active de peste 1 milion euro, comparativ cu 67 în anul precedent, potrivit CITR.

Țările europene, afectate de China și Rusia

Parțial, presiunile din Germania și Austria provin din „structura sectoarelor”. Printre cauze se numără expunerea ridicată la China și Rusia, dar și la industriile mari consumatoare de energie.

Cele două țări sunt afectate în special de „criza consumului”, în urma reducerii semnificative a cererii pentru diverse categorii de produse, a explicat Jochen Schonfelder, partener la BCG în Koln.

Sectorul imobiliar, telecomunicațiile, firmele de tehnologie și media, precum și vânzările cu amănuntul, sunt supuse celor mai severe presiuni în Europa.

Aproximativ 68% dintre companiile imobiliare sunt sub presiune, în creștere față de aproximativ 26% în 2023, conform BCG.

Totuși, chiar și cu aceste presiuni, procesele de restructurare a datoriilor sunt mai puține decât s-a anticipat.

„În multe situații în care este nevoie de refinanțare, companiile și creditorii încearcă să ajungă la un compromis pentru a face lucrurile să funcționeze”, a adăugat Schonfelder.

Citeste si alte articole: