Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

OPEC scoate mai puțin țiței pentru a păstra ridicat prețul ”aurului negru”

EconomieOPEC scoate mai puțin țiței pentru a păstra ridicat prețul ”aurului negru”

OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) a convenit, duminică, să extindă majoritatea reducerilor mari ale producţiei de petrol pentru 2024, dar să înceapă să le elimine treptat în 2025, deoarece grupul încearcă să susţină piaţa pe fondul creşterii lente a cererii globale, dobânzilor ridicate şi creşterii producţiei rivale din SUA.

Acordul încheiat duminică la Riad depăşeşte unele aşteptări ale pieţelor, extinzând aşa numitele reduceri „voluntare” ale statelor membre cheie, inclusiv Arabia Saudită şi Rusia şi în 2025.

Se va renunţa la reducerea producţiei mai devreme decât estimau analiştii

Înaintea întâlnirii, traderii şi analiştii estimau că se va decide o extindere a reducerii aprovizionării, pentru a contracara creşterea producţiei de la rivalele OPEC+. Conform noului acord, opt ţări care participă la programul de reduceri vor majora cantitatea livrată pieţei cu aproximativ 750.000 barili pe zi (bpd) până în ianuarie.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului se situa la 81,62 dolari în 31 mai, luna precedentă înregistrându-se un declin de 7,1%. Preţul ţiţeiului este în scădere, pe fondul perspectivei economice fragile din China, un consumator important, şi al incertitudinilor privind ritmul reducerii dobânzilor în principalele economii mondiale.

Reducerea producţiei cu aproximativ două milioane de barili pe zi de către OPEC+, care a avut un rol semnificativ în sprijinirea cotaţiei barilului de petrol la peste 80 de dolari anul acesta, ar urma să expire la 30 iunie 2024. Reducerea va continua integral în trimestrul trei din 2024, apoi se va renunţa gradual la ea în următoarele 12 luni, conform comunicatului Ministerului Energiei din Arabia Saudită.

Aceste reduceri „voluntare” ale OPEC+ sunt în plus faţă de acordul anterior al organizaţiei, care prevede plafonarea producţiei de ţiţei la aproximativ 39 milioane de barili pe zi, acord care ar urma să expire la 31 decembrie 2024. OPEC+ a decis duminică să prelungească acest acord până la finalul lui 2025.

Citeste si alte articole: