Bugetul casei. Cum să-l organizezi ca să economisești

Bugetul casei Cu toții ne dorim să punem...

Vrei o mașină? Trebuie să răspunzi la trei întrebări

Achiziție mașină Când te-ai hotărât să-ți cumperi o...

Primăriile vor avea de cheltuit 50 milioane de lei pentru digitalizare

EconomiePrimăriile vor avea de cheltuit 50 milioane de lei pentru digitalizare

Guvernul va acorda în acest an unui număr de 1.000 de primării și consilii județene suma de 50 de milioane de lei pentru finanțarea transformării digitale. Propunerea a venit din partea  ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).

„Prin aceste fonduri guvernamentale, aducem beneficiile transformării digitale în administrația locală, în instituțiile cu care românii interacționează cel mai des. În primul rând, ne asigurăm că platformele informatice ale ministerelor, consiliilor județene și ale primăriilor vor vorbi aceeași limbă și vor face schimb de date automat. Acest limbaj digital comun al sistemelor informatice înseamnă zero drumuri inutile, zero cozi la ghișee, zero dosare cu șină”, susține Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Suma ar putea crește la 200 de milioane de lei anul viitor.

Banii vor fi asigurați anual de la bugetul de stat, iar beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale, reprezentate de autoritățile administrației publice locale.

La ce vor fi folosiți acești bani?

Fondurile vor fi folosite pentru interconectarea sistemelor informatice ale autorităților locale cu Ghiseul.ro, platforma oficială de plăți online a statului roman, dar și la adaptarea sau reconstrucția site-ului primăriei, odată cu integrarea platformei online de plăți și achiziționarea de soluții de securitate cibernetică pentru infrastructura digitală a autorității locale.

De asemenea, banii vor fi cheltuiți pentru achiziția de servicii de interoperabilitate a infrastructurii IT locale cu bazele de date naționale în vederea debirocratizării și eficientizării administrației publice locale.

Ministerul a precizat, într-un comunicat, că prin acest program vor fi finanțate proiecte care nu sunt incluse la finanțare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), ori prin alte programe naționale sau comunitare, inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituții de credit sau instituții financiare interne sau internaționale.

„O altă componentă a acestei finanțări o reprezintă creșterea siguranței cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni”, a mai spus ministrul Cercetării.

Citeste si alte articole: