Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

ELCEN vrea să construiască centrale în cogenerare la CTE Grozăveşti şi CTE Progresu

EconomieELCEN vrea să construiască centrale în cogenerare la CTE Grozăveşti şi CTE Progresu

ELCEN anunță că a depus cererile de finanţare pentru construirea unor centrale de cogenerare de înaltă eficienţă la CTE Grozăveşti şi CTE Progresu, investiţiile totale ridicându-se la circa 286 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei.

Cele două proiecte sunt: eficientizarea activităţii din CTE Grozăveşti prin implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă, investiţie în valoare totală de aproximativ 120 milioane de euro, şi implementarea unor capacităţi de cogenerare de înaltă eficienţă utilizând motoarele termice, în CTE Progresu, investiţie de aproape 166 milioane de euro.

Cererile de finanţare au fost depuse în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficienţă şi Modernizarea Reţelelor de Termoficare.

Vezi și ELCEN responsabilă pentru 5,6% din producţia de electricitate la nivel naţional

Conform comunicatului, Ministerul Energiei a publicat în data de 28 mai Ghidul pentru producerea de energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă (CHP) în sectorul încălzirii centralizate – Fondul de Modernizare. Lansarea apelului aferent ghidului CHP pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare a avut loc în data de 30 mai.

Cel mai mare proiect de centrală nouă al ELCEN – CET Bucureşti Sud – va fi depus pentru finanţare printr-o aplicaţie separată, sub formă de proiect individual şi nu în cadrul unui apel de proiecte, pentru că investiţia se ridică la peste 300 de milioane de euro.

O singură centrală a mai fost modernizată în cadrul ELCEN în perioada 2005 – 2009: CET Bucureşti Vest. Celelalte trei CET-uri ale ELCEN (CET Grozăveşti, CET Progresu şi CET Bucureşti Sud) sunt vechi de aproape 5 decenii şi folosesc o tehnologie neperformantă specifică anilor 60-70.

„Istoria ELCEN este una complicată. Activitatea societăţii s-a derulat timp de mai mulţi ani într-un context foarte dificil marcat de datoriile uriaşe ale PMB/Radet/Termoenergetica către ELCEN, implicit insolvenţă, potenţial faliment, impactat de pandemie, criza energetică şi de preţurile ridicate ale certificatelor de CO2. Cu perseverenţă şi eforturi constante, ELCEN a reuşit să evite falimentul, să iasă din insolvenţă şi să se reintegreze în circuitul economic deschizând calea către investiţii noi, eficiente, sustenabile. Astăzi, după foarte mulţi ani, ELCEN a făcut un pas foarte important spre dezvoltare durabilă. Proiectele de investiţii propuse vor susţine eficientizarea producţiei de energie electrică şi termică în cadrul sistemului de încălzire centralizată din Bucureşti pentru asigurarea calităţii şi continuităţii serviciului de alimentare cu energie termică, asigurarea producerii de energie flexibilă şi constantă pentru menţinerea stabilităţii şi fiabilităţii Sistemului Energetic Naţional, alinierea la direcţiile energetice şi climatice europene privind creşterea eficienţei energetice, diminuarea emisiilor, reducerea costurilor la energie şi consolidarea rezilienţei”, se spune în comunicat.

Principalele obiective urmărite prin realizarea investiţiilor propuse: eficientizarea funcţionării centralelor; asigurarea eficienţei energetice ridicate prin funcţionarea în cogenerare de înaltă eficienţă; maximizarea producţiei de energie electrică şi termică; reducerea costurilor de producţie la nivelul centralelor; reducerea volumului de poluanţi atmosferici şi încadrarea în normele de protecţie a mediului în vigoare – emisii scăzute de CO2; păstrarea calităţii ELCEN de participant important pe piaţa de energie electrica şi a serviciilor tehnologice de sistem; acoperirea necesarului de energie termică al municipiului Bucureşti.

„Viziunea pentru viitorul ELCEN şi obiectivele de investiţii vor avea un impact semnificativ asupra adecvării politicii industriale a companiei la noua realitate energetică şi de mediu”, se mai arată în document.

Citeste si alte articole: