Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a scăzut

EconomieCifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a scăzut

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a scăzut în primele trei luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută cu 1,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Scăderea cifrei de afaceri, ca serie brută, a fost generată de scăderilor înregistrate la cifra de afaceri din activităţile de transporturi (-10,3%), activităţile de comunicaţii (-4,0%) şi din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-3,5%). În schimb, creşteri au înregistrat activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+9,9%) şi activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+4,4%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, a scăzut în perioada menţionată, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 0,4%.

Potrivit datelor INS, în martie 2024 comparativ cu luna anterioară, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 6,5%, datorită creşterii cifrei de afaceri din activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+10,4%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+8,9%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+6,9%), activităţile de transporturi (+3,5%) şi din activităţile de comunicaţii (+1,5%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 0,2%.

În martie 2024 comparativ cu martie 2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a scăzut, pe ansamblu, cu 6,6%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din activităţile de transporturi (-16,8%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-7,5%) şi din activităţile de comunicaţii (-6,2%).

Citeste si alte articole: