Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Unii bugetari vor primi salarii majorate cu 10%

EconomieUnii bugetari vor primi salarii majorate cu 10%

Anumite categorii de bugetari vor beneficia de creșteri salariale de 10% în două tranșe, în iunie și septembrie 2024, conform unui proiect de ordonanță de urgență lansat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Impactul bugetar al acestor măsuri este estimat la 1,127 miliarde lei.

„Se va reglementa posibilitatea angajatorilor de a putea deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru achiziţia de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană”, potrivit unui propuneri legislative în acest sens.

Creșterile salariale vor viza diverse sectoare bugetare, inclusiv cultură, diplomație, administrație și personalul din oficiile registrului comerțului. De asemenea, angajații agențiilor pentru protecția mediului vor beneficia de salarizare la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Angajatorii vor putea deconta până la 500 lei pentru achiziția de echipamente de corecție vizuală pentru angajații care folosesc frecvent echipamente cu ecran de vizualizare.

Salariile bugetarilor trebuie să respecte directivele UE

Va fi înființată o Comisie Centrală pentru Drepturi Salariale instituită prin ordin comun al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, ministrului Finanţelor şi ministrului Justiţiei pentru a soluționa diverse aspecte legate de salarizare.

Finanțarea creșterii cheltuielilor bugetare va proveni din reorganizări instituționale, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă, îmbunătățirea colectării taxelor și reducerea unor cheltuieli administrative.

Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor justifică măsura prin necesitatea alinierii salarizării în diverse sectoare bugetare, în conformitate cu directivele europene și legislația națională.

În septembrie anul trecut, unele surse politice spuneau că legea salarizării va fi modificată în 2024 și se va aplica din 2025. Printre modificări se vehicular posibilitatea ca salariile să fie compuse din două părți, una fixă și una variabilă.

Partea variabilă ar putea consta în bonusurile primite în funcție de rezultatele și de performanțele pe care cadrele didactice le obțin.

În același timp, și sporurile ar urma să sufere schimbări, potrivit noii legi a salarizării. Bonusurile vor fi acordate numai în situații excepționale.

Citeste si alte articole: