Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Ciolacu: industria românească de apărare să aducă în scurtă vreme contracte impresionante

EconomieCiolacu: industria românească de apărare să aducă în scurtă vreme contracte impresionante

Guvernanții sunt din ce în ce mai preocupați de industria de apărare a României, ramură aproape ignorată și falimentată de politicieni PSD (n.r. PDSR – numele PSD în era Ion Iliescu ) după 1989. Vizita în Turcia a Premierului Ciolacu a vizat și discuții pe această temă cu oficialii de la Ankara. Discuțiile despre bruiajul generat de armata rusă în Marea Neagră, care poate fi catalogat și ca agresiune asupra NATO, face foarte actuală această temă.

Astfel, Ppoiectul dronei românești Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, 22 mai, că România nu-şi mai permite să facă greşelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise, iar cele rămase în viaţă erau ameninţate cu falimentul”.

Premierul a mai spus, la deschiderea Expoziţiei internaţionale Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, că ministrul Economiei, Radu Oprea pregăteşte un proiect ambiţios privind Drona Românească şi şi-ar dori ca, la ediţia de anul viitor, să vedem un stand dedicat acestui proiect.

Vezi și UPDATE: Guvernul pregătește o dronă militară ”Made in România” / 10 drone în laboratoare

”Sunt onorat să mă aflu astăzi la deschiderea celei mai mari expoziţii din regiunea Mării Negre, dedicată industriei de apărare. Prezenţa în acest an a peste 400 de companii din 31 de ţări arată importanţa acestui eveniment. În contextul conflictului sângeros din Ucraina, revitalizarea industriei naţionale de apărare a devenit o prioritate a Guvernului pe care îl conduc. De altfel, nu există stat european care să nu facă eforturi majore pentru a investi masiv în acest domeniu strategic”, a declarat premierul în cadrul evenimentului.

Ciolacu: ”România nu-şi mai permite să facă greşelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise, iar cele rămase în viaţă erau ameninţate cu falimentul”.

”Cel puţin în ultimul an, eu şi colegii mei din Guvern am luat parte la o cursă contracronometru, depăşind situaţii ce păreau imposibile. Totul ca să asigurăm finanţările bugetare, parteneriatele externe necesare şi un nou cadru legal pentru ca fabricile româneşti să reia din plin activitatea. Iar realitatea este că azi, majoritatea unităţilor industriei de apărare lucrează în trei schimburi, fac angajări fără precedent şi derulează proiecte de retehnologizare, unele cu bani europeni”, a subliniat şeful Executivului.

Premierul a mai declarat că una dintre explicaţii o reprezintă cu siguranţă parteneriatul strâns dintre miniştrii apărării şi economiei. ”Îi felicit pe Angel Tîlvăr şi Radu Oprea pentru că au înţeles că, doar lucrând împreună, industria naţională de apărare poate avea un viitor solid”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a mai declarat că avem, astăzi, perspectiva ca industria românească de apărare să aducă în scurtă vreme contracte impresionante şi să ruleze în economie miliarde de euro, dezvoltând zeci şi sute de alte companii furnizoare, pe orizontală”.

”Cel mai bun exemplu este faptul că, astăzi, la acest eveniment, se vor semna înţelegeri comerciale cu importanţi parteneri internaţionali. Uzina Mecanică din Cugir va produce arme şi armament cu tehnologie NATO, alături de o companie germană. Romarm şi concernul american General Dynamics dezvoltă un parteneriat pentru modernizarea şi dezvoltarea de noi capacităţi pentru producţia de muniţii de calibru mare, la standarde NATO. Iar Romaero, căreia mulţi îi cântau deja prohodul, revine ca important furnizor al serviciilor de întreţinere şi reparaţii la aeronavele Boeing şi Airbus. Va semna un memorandum cu un partener de tradiţie din Ungaria”, a ţinut să precizeze Marcel Ciolacu.

Premierul a mai afirmat că, dincolo de aceste înţelegeri, sunt proiecte mari deja parafate cu concerne din Statele Unite, Germania, Coreea de Sud şi multe alte state care vor face investiţii majore în România pentru a dezvolta unităţi noi şi moderne.

”Faptul că am obţinut, în premieră, o finanţare de aproape 50 de milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru fabrica de pulberi dezvoltată împreună cu Rheinmetall, arată că în acest domeniu se munceşte într-un ritm nou”, a continuat Ciolacu.

Industria noastră de apărare a început să zboare

”Ştiu că domnul ministru Radu Oprea pregăteşte un alt proiect ambiţios privind Drona Românească. Mi-aş dori sincer ca, la ediţia de anul viitor, să vedem un stand dedicat acestui proiect. Ar fi un semnal clar şi puternic că industria noastră de apărare a început să zboare, nu la figurat, ci la propriu!”, a mai spus şeful Executivului.

În aprilie, ministrul Radu Oprea declara că reprezentanţii Ministerului Economiei discută cu foarte mulţi parteneri pentru a putea produce în România echipamentele de care Ministerul Apărării Naţionale, armata română şi celelalte ministere de forţă au nevoie, inclusiv o dronă.

„Astăzi este o realitate în Ministerul Economiei că discutăm cu foarte mulţi potenţiali parteneri – cu unii suntem foarte avansaţi -, dar este un lucru pe care l-am învăţat atunci când lucram în privat (…) să nu vorbesc despre un contract atât timp cât îl negociez până când el nu este semnat, pentru că dacă venim şi facem publice declaraţii s-ar putea să ne afecteze pe noi în negociere, adică în ceea ce defineam mai devreme ca fiind interes esenţial al României. Dar vă pot garanta că în acest moment avem foarte mulţi parteneri cu care discutăm pentru a putea produce în România echipamentele de care Ministerul Apărării Naţionale, armata română, celelalte ministere de forţă au nevoie”, a spus Oprea, în plenul Senatului, invitat la Ora Guvernului.

El a dat asigurări că o serie de anunţuri în acest sens se vor face în luna mai.

„Şi sper ca (…) în mai să putem face nişte anunţuri, pentru că este un timp în care, împreună cu partenerii internaţionali, am hotărât că putem anunţa proiectele la care lucrăm şi progresul pe care îl facem împreună. Deci, din această perspectivă, se lucrează – şi se lucrează intens – în industria de apărare din România, în minister, în Romarm şi împreună cu industria privată”, a adăugat ministrul.

În ceea ce priveşte proiectul dronei româneşti, ministrul Economiei a precizat că este un proiect în care crede şi discută cu ministrul Apărării şi cu cel al Cercetării cum poate acest proiect să devină realitate.

„Despre drona românească, da, este un proiect în care cred, este un proiect în care am identificat foarte multe companii româneşti care au produse deja foarte performante şi vom reuşi împreună cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Cercetării, Inovării să aducem acest proiect al dronei româneşti mult mai aproape. Sunt lucruri pe care le discut cu colegii mei, atât cu dl Tîlvăr, cât şi cu dl Ivan, cum putem să facem ca acest proiect să fie o realitate în România”, a susţinut Oprea.

Citeste si alte articole: