Ministrul Finanțelor: „În România sunt prea mulți bugetari”

EconomieMinistrul Finanțelor: „În România sunt prea mulți bugetari”

Marcel Boloș a declarat că pe piața muncii sunt prea mulți bugetari, dar și că „nu te poți juca” atunci când este vorba de anumite sectoare de servicii publice.

 

Invitat la Digi 24, ministrul a mai spus că legea salarizării unice ar trebui să rezolve și problema de sustenabilitate pentru astfel de cheltuieli:

Vom merge pe această politică de stabilizare a componentei de cheltuială publică, care e însemnată. Vorbesc de componența de salarii și de politică socială. Este anul în care am avut în buget peste 200 de miliarde de lei alocat pe asistența socială. Toată lumea critică că avem un număr de salariați destul de ridicat, dar sunt sectoare de servicii publice în care nu te poți juca. La nivelul României, dacă privim ca procent al cheltuielilor de personal în total cheltuieli suntem pe locul patru la nivelul UE și aici cred că problema care se pune e ce livrăm cu acest număr de personal bugetar din perspectiva calității serviciilor publice. Tocmai ce avem o lege a salarizării unice la care, prin PNRR, avem angajamentul de a o duce la bun sfârșit și această lege ar trebui să rezolve și problema de sustenabilitate a cheltuielilor de acest fel”, a spus Marcel Boloș.

Salariile nu vor scădea, asigură ministrul

În privința rezolvării problemei legii salarizării unice și sustenabilitatea cheltuielilor de personal, șeful Finanțelor a adăugat:

Nu ştiu să răspund chiar acum la această întrebare. Nu vor scădea salariile, nu s-a pus problema din acest punct de vedere. Cred că soluţia o să o vedem în Legea salarizării unice, pentru că în momentul de faţă se lucrează la această simulare şi la impactul bugetar pe care legea salarizării unice îl are în totalul cheltuielilor publice şi vom găsi un răspuns dat de către experţi, recomandări cel puţin, pe care le vor face experţii. Noi am avut un început de reformă pe care îl continuăm şi acum, cu termene”, mai spune Boloș.

Tot acesta a declarat și că momentan este prea devreme pentru discuții despre impactul reorganizării, fiindcă legea a intrat în vigoare în toamna trecută şi Guvernul a acordat un termen până la jumătatea acestui an pentru ca instituţiile publice să îşi poată stabili modurile în care se vor restructura:

Acum, ca să fiu foarte onest din punct de vedere al continuării acestei reforme, va trebui să vedem, cum spuneam, ce soluţii se vor prezenta prin legea salarizării unice şi dacă va fi cazul să avem curajul să continuăm această reformă necesară pentru serviciile publice ale statului, pentru că aici judecata oamenilor este una corectă: ce eforturi facem şi calitatea serviciilor”, a mai spus ministrul Marcel Boloș.

Citeste si alte articole: