Calendar Evaluare Națională: clasele a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2023-2024

Calendarul pentru evaluările naționale la finalul claselor...

Vânzarea de energizante către minori, interzisă prin lege

Vânzarea de energizante către minori, interzisă prin...

Putin aprinde fitile pentru Ungaria și România. Ce spune de Transilvania

ExternePutin aprinde fitile pentru Ungaria și România. Ce spune de Transilvania

„Are Ungaria dreptul să-și ia teritoriile înapoi?” . Putin a vorbit în interviu lacordat lui Tucker Carlson despre teritoriile Ungariei, însă a făcut o precizare și de Transilvania,

În cadrul interviului acordat lui Tucker Carlson, Vladimir Putin a sugerat că țări NATO precum România, Ungaria și Polonia ar putea să-și împartă fostele teritorii aflate acum în interiorul granițelor Ucrainei. Dictatorul rus a afirmat că Ucraina este un stat „artificial”, creat în baza „voinței lui Stalin”.

Putin, despre teritoriile Ungariei

În prima jumătate de oră a discuției cu Tucker Carlson, Putin a dezvoltat în detaliu teza bine-cunoscută prin care Kremlinul își încearcă să justifice invazia Ucrainei: pretinsele drepturi pe care Rusia le-ar avea asupra Ucrainei, o țară pe care el o consideră creată artificial de bolșevicii și foștii lideri sovietici Lenin și Stalin prin smulgerea unor bucăți de teritoriu din Polonia, Ungaria și România.

„După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă teritoriile care au aparținut Poloniei înainte de război, și teritorii care au aparținut inițial Ungariei și României. Deci României și Ungariei li s-au luat teritorii care au fost date Ucrainei sovietice. Și ele au rămas până acum parte a Ucrainei. În acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina e un stat artificial, modelat din voința lui Stalin”, a spus Vladimir Putin.

Tucker Carlson l-a întrebat apoi pe Putin:

„Credeți că Ungaria are dreptul să-și ia teritoriile înapoi de la Ucraina? Și ca celelalte națiuni să se întoarcă la granițele din 1654 (înaintea războiului ruso-polon, n.r.)”? „Nu sunt sigur dacă ar trebui să meargă până la granițele din 1654”, a răspuns Putin. „Dar ținând cont de ce s-a întâmplat pe vremea lui Stalin, sau a așa-numitului regim al lui Stalin, pe care mulți l-au acuzat de încălcarea drepturilor omului și ale altor state, unii ar putea spune că ar putea revendica aceste teritorii, deși nu au dreptul să o facă”, a adăugat liderul de la Kremlin.

„O poveste…interesantă”

Putin a relatat apoi o „poveste foarte interesantă” pe care a trăit-o personal în anii 1980 în fosta Uniune Sovietică.

„La un moment dat, pe la începutul anilor ’80, am făcut o călătorie cu mașina din Leningradul de atunci (actual Sankt Petersburg n.r.), prin Uniunea Sovietică, spre Kiev. Am făcut o oprire la Kiev și apoi am mers în vestul Ucrainei. Am ajuns în Beregovoi și toate numele orașelor și satelor din zonă erau în rusă și într-o limbă pe care nu o înțelegeam: era maghiară. Erau (plăcuțe) în rusă și în maghiară. Nu în ucraineană, ci în rusă și în maghiară. Conduceam printr-un sat și acolo am văzut bărbați așezați lângă casele lor, purtând costume negre cu veste și pălării negre cilindrice. Am întrebat, sunt artiști? Mi s-a spus nu, nu sunt artiști, sunt maghiari. Am întrebat: Și ce fac aici? Ce vrei să spui? Acesta este pământul lor. Locuiesc aici. Întâmplarea e din perioada sovietică, anii ’80. Au păstrat limba maghiară, numele maghiare și toate costumele lor naționale. Sunt maghiari și se consideră maghiari”, a spus Putin.

Putin despre Transilvania

Președintele rus a evitat să ofere un răspuns direct cu privire la Transilvania și la „frustrarea” unor națiuni europene cu privire la delimitarea granițelor după războaiele mondiale din secolul al XX-lea. Într-un interviu extins, care a durat peste 2 ore, acordat lui Tucker Carlson, liderul Kremlinului a declarat că o înfrângere pentru Rusia în Ucraina este „imposibilă” și a exclus ideea unei invazii a Poloniei sau Letoniei de către Rusia, țări în care el a menționat că Rusia „nu are interese”.

Tucker Carlson: Sunt mai multe astfel de situații, multe națiuni sunt frustrate, cum e Transilvania, după cum știți în mod evident. La nivelul multor națiuni există o frustrare ca urmare a frontierelor redesenate de pe urma războaielor din secolul XX și a războaielor întinse pe parcursul a mii de ani, pe care le-ați menționat. Dar faptul este că nu ați expus această poziție în public până acum doi ani, în februarie. Și în cadrul demonstrației pe care ați prezentat-o, pe care am citit-o astăzi, explicați în detaliu că ați simțit o amenințare fizică din partea Vestului în cadrul NATO, inclusiv o posibilă amenințare nucleară. Este o caracterizare corectă a ceea ce ați spus?

Vladimir Putin: Înțeleg că discursurile mele lungi probabil că depășesc genul interviului. De aceea v-am întrebat la început, avem o discuție serioasă sau un show? Ați spus o discuție serioasă. Așa că vă rog să mă înțelegeți. Ajungem la punctul în care Ucraina Sovietică a fost înființată. Apoi, în 1991, Uniunea Sovietică s-a prăbușit și tot ce Rusia a oferit generos Ucrainei a fost smuls de aceasta.

Citeste si alte articole: