Ucraina este pe cale să primească noi rachete americane cu rază lungă de acțiune. Cum le va folosi?

ExterneUcraina este pe cale să primească noi rachete americane cu rază lungă de acțiune. Cum le va folosi?

Ucraina se pregătește să utilizeze noile rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi punctele strategice rusești în spatele liniilor inamice. Acestea includ recent achiziționatele Ground-Launched Small Diameter Bombs (GLSDB), create de Boeing și Saab, care urmează să intre în luptă în curând, potrivit Kyiv Independent.

Deși GLSDB are un focos modest de sub 20 de kilograme, se evidențiază prin raza sa de acțiune de 150 de kilometri și capacitatea de a lovi din diverse unghiuri. Aceste caracteristici îi permit să lovească ținte de mare valoare în spatele liniilor inamice, oferind o alternativă mai rentabilă și precisă față de rachetele occidentale costisitoare.

Conform relatărilor, primul lot de GLSDB-uri ar urma să ajungă în Ucraina încă din 31 ianuarie, potrivit unui raport Politico. Statele Unite s-au angajat să furnizeze aceste arme încă din februarie 2023, iar Pentagonul a confirmat viitoarea livrare, fără a oferi detalii privind calendarul, invocând motive de securitate operațională.

Ce este Ground-Launched Small Diameter Bombs?

GLSDB reprezintă o combinație a unei bombe ghidate de peste 100 de kilograme și a unei rachete M26, ambele folosite separat de decenii. Ucraina va fi prima țară care va utiliza această formă combinată în luptă.

La lansare, motorul accelerează muniția și cade, iar racheta planează spre ținta sa, având un sistem de navigație asistat de GPS, cu o precizie de un metru.

Aceste bombe pot fi lansate de pe platforme existente în dotarea Ucrainei, precum HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) și sistemul de rachete cu lansare multiplă M270, sau de pe propriile lor lansatoare deghizate în containere de transport maritim. (integral pe Kyiv Independent)

Citeste si alte articole: