Rusia: Cel mai mare atac aerian al Ucrainei în Crimeea, cu ajutorul NATO, inclusiv România. Un val de bombardamente cu rachete de croazieră anglo-franceze a spart apărarea antiaeriană a Kremlinului și a lovit un aerodrom militar rusesc important din peninsula Crimeea.
Rusia: Cel mai mare atac aerian al Ucrainei în Crimeea, cu ajutorul NATO, inclusiv România. Platformele militare rusești pro-Kremlin au analizat cel mai mare atac al Ucrainei, scoțând în evidență ajutorul țărilor NATO pentru reușita operațiunii.
Baza aeriană rusească Belbek este cea mai dezvoltată și mai bine apărată a Forțelor aeriene ale Rusiei din regiunea Mării Negre.
Rusia: Cel mai mare atac aerian al Ucrainei în Crimeea, cu ajutorul NATO, inclusiv România
Rețelele sociale militare rusești au raportat că avioanele ucrainene au decolat de pe aerodromul Starokonstantinov din centrul Ucrainei, avertizând cititorii că o rachetă ucraineană va ajunge probabil în Crimeea în aproximativ 90 de minute.
Principala unitate militară rusă vizată a fost Brigada 204 de Aviație Tactică din Sevastopol din Rusia, avertizau platformele rusești, potrivit kyivpost.com.
Footage of multiple explosions at the Russian-controlled Belbek Airbase in Crimea after a Ukrainian missile strike this afternoon. pic.twitter.com/lBcrM54XlD
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) January 31, 2024 >
Platforma independentă de știri rusă Astra a raportat, citând surse din interiorul armatei ruse, că o unitate de comunicații militare cu sediul la baza aeriană Belbek a fost lovită de cel puțin una dintre rachetele ucrainene.
Un raport neconfirmat, repetat pe scară largă atât în presa rusă, cât și în cea ucraineană, arată că forțele ucrainene au lansat 24 de rachete, dintre care 5 au pătruns apărarea aeriană rusă.
Rachetele care au lovit aerodromul Belbek au distrus două avioane de luptă Su-27, un avion de luptă Su-30 model nou, au ucis 12 militari și au rănit alți 10 soldați, se arată în raport.
Platforma de informare militară pro-Kremlin Rybar-Z a scos în evidență că aeronave de supraveghere ale NATO care operează în vestul Mării Negre au monitorizat operațiunile înainte și în timpul loviturii, cu un G-550 italian care a survolat ore întregi peste Marea Neagră, între coasta României și Crimeea, miercuri, plus alte aviaone de spionaj operate de NATO în același spațiu aerian joi, în timpul atacurilor ucrainene.
După o operațiune complexă de recunoaștere și un raid cu drone, formațiunile ucrainene au lansat un atac masiv asupra Peninsulei Crimeea, scrie Rybar-Z.
Cel puțin trei bombardiere Su-24M de pe aerodromul Starokonstantinov și alte câteva avioane de vânătoare Su-27 și MiG-29 de pe aerodromul Kanatovo au decolat în direcția regiunii Nikolaev.
După ce au ajuns la Baștanka, avioanele de luptă ucrainene au tras cu rachete momeală ADM-160 MALD, care au păcălit sistemele de apărare aeriană.
În același timp, rachetele antiradar AGM-88 HARM au fost trase în regiunea Herson la o rază de acțiune maximă de 150 km.
După aceasta, șase rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP au fost lansate din Su-24M în direcția Crimeei. Una a fost doborât peste Krasnoperekopsk , alta peste Gvardeiskoie .
Atac cu drone navale după atacul aerian
Noaptea, atacul formațiunilor ucrainene a continuat cu nouă nave fără pilot ce au părăsit Odesa și gurile Dunării în direcția Crimeei.
Rybar-Z notează că formațiunile ucrainene și-au îndreptat în mod clar mijloacele aeriene spre rețeaua de aerodromuri din peninsula: Jankoi, Gvardeiskoie și Belbek.
Având in vedere că rachetele Storm/Scalp au efect de pătrundere, țintele atacului au fost cel mai probabil posturi de control, scrie Rybar-Z.
Cu câteva ore mai devreme, o aeronavă italiană G-550 AWACS a Forțelor Aeriene Italiene, și, pe lângă aceasta, încă cinci avioane de recunoaștere americane și NATO operau în aer în largul coastelor României, ceea ce a devenit un fapt curent.
Și cu o zi înainte de raid, apărarea aeriană a Crimeei a fost verificată cu drone.
O dronă americană RQ-4B a zburat pe țărmurile Crimeei – un oaspete standard în astfel de circumstanțe, scrie Rybar-Z.
De regulă, sarcina sa este să verifice și să evalueze operațiunile Diviziei 31-a Forțelor Aeriene și Apărării Aeriene în timpul planificării unui nou atac asupra Crimeei.
Un avion spion P-8A Poseidon al Marinei SUA opera vineri în spațiul aerian de-a lungul coastei de sud-est a Mării Negre a României, la aproximativ 200 km de Crimeea, a raportat site-ul independent de informațiile privind traficul aerian FlightRadar.
„O anumită schimbare în tactica inamicului pare destul de interesantă: dacă loviturile anterioare au fost efectuate imediat, acum Forțele Armate ale Ucrainei au întârziat în mod deliberat lansarea rachetelor, motiv pentru care durata pericolului rachetelor a depășit două ore”, analizează specialiștii militari de la Rybar-Z.
„Iar atacul ulterior al navelor fără pilot a avut loc după o pauză lungă. Acest lucru confirmă din nou intenția inamicului de a lovi Flota Mării Negre cu scopul final de a-i slăbi capacitățile.
Nu ar trebui să uităm cât de multe probleme ne dau britanicii, prin utilizarea navelor fără pilot”, raporta Rybar-Z.