Tulburarea distimică: ce este, cum se manifestă, tratament

MedicalTulburarea distimică: ce este, cum se manifestă, tratament

Tulburarea distimică, cunoscută și sub numele de depresie cronică sau depresie nevrotică, este o tulburare de dispoziție care se caracterizează printr-o dispoziție depresivă persistentă, de cel puțin doi ani, cu mai multe zile bune decât rele. Simptomele distimiei pot fi ușoare sau moderate, dar pot interfera cu viața de zi cu zi a persoanei afectate.

Simptomele tulburării distimice includ:

Dispoziție depresivă

Lipsa interesului sau a plăcerii în activitățile obișnuite

Scăderea energiei sau oboseală cronică

Sentimente de vinovăție sau lipsă de valoare

Dificultăți de concentrare sau luare a deciziilor

Tulburări de somn

Tulburări ale apetitului

Sentimente de neputință sau disperare

Cauzele tulburării distimice nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că sunt o combinație de factori genetici, biologici și de mediu. Printre factorii de risc pentru tulburarea distimică se numără istoricul familial de tulburări de dispoziție, traumatismele sau stresul psihologic, abuzul de substanțe, anumite afecțiuni medicale.

Tratamentul tulburării distimice poate include o combinație de medicamente și terapie. Medicamentele antidepresive pot ajuta la ameliorarea simptomelor, iar terapia poate ajuta persoana afectată să învețe să facă față tulburării.

Iată câteva sfaturi care pot ajuta la gestionarea tulburării distimice: suficient somn și odihnă; dietă sănătoasă și echilibrată; exerciții fizice în mod regulat; petrecerea timpului cu persoanele dragi, învățarea de tehnici de relaxare.

În cazul în care copilul prezentă simptome de tulburare distimă, este important să solicitați ajutor medical. Un diagnostic și un tratament precoce pot ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate și la prevenirea apariției complicațiilor.

Citeste si alte articole: