Calendar Evaluare Națională: clasele a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2023-2024

Calendarul pentru evaluările naționale la finalul claselor...

Vânzarea de energizante către minori, interzisă prin lege

Vânzarea de energizante către minori, interzisă prin...

Ministerul Energiei lansează în dezbatere Electric Up 2

EconomieMinisterul Energiei lansează în dezbatere Electric Up 2

Ministerul Energiei lansează în dezbatere Electric Up 2, ce presupune sprijin pentru IMM-uri şi domeniul HORECA pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi staţii pentru vehicule electrice. Suma necesară implementării Programului Electric Up este de minim 450 milioane lei în ciclul 2 de finanţare.

”În vederea pregătirii unui nou ciclu de finanţare al Programului «ELECTRIC UP», Ministerul Energiei a elaborat şi pus în consultare publică proiectul de act normativ pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă nr.159/2020 privind finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul energetic naţional, precum şi a staţiilor de reîncărcare de minimum 22kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 12/2022”, anunţă ministerul.

Prin Programul “ELECTRIC UP 2“ se acordă un ajutor de minimis beneficiarilor în sumă maximă de 150.000 euro /beneficiar, reprezentând maxim 75% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul de 25% reprezentând confinanţare din surse proprii ale beneficiarului.

Potrivit Notei de fundamentare, suma necesară implementării Programului “ELECTRIC UP“ este de minimum 450 milioane lei pentru ciclul 2 de finanţare.

„Încă de la preluarea mandatului am vorbit despre energie verde, despre susţinerea mediului privat, despre investiţii care crează locuri de muncă şi dezvoltare. Acest act normativ se înscrie în această misiune asumată. Mai mult, prin acest demers venim în sprijinul unor sectoare cu dinamică mare, întreprinderile mici şi mijlocii şi domeniul HORECA. Scopul Programului de finanţare «ELECTRIC UP» este de susţinere a mediului de afaceri prin finanţarea proiectelor de investiţii în dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu scopul asigurării consumului propriu, dezvoltarea infrastructurii de transport pentru vehicule electrice şi creşterea numărului de autovehicule electrice şi electrice hibrid plug-in înmatriculate, precum şi dezvoltarea consumului de energie termică produsă din surse de energie regenerabilă”, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Eventuale sugestii pot fi trimise până la data de 12.02.2024.

Citeste si alte articole: