Dezastrul din agricultură, certificat cu cifre: Mâncarea românilor depinde de STRĂINI. Importăm tot, de la roșii la ceapă și carne de porc

MedicalDezastrul din agricultură, certificat cu cifre: Mâncarea românilor depinde de STRĂINI. Importăm tot, de la roșii la ceapă și carne de porc

Mâncarea românilor depinde de importuri: țara noastră, deși are un potențial agricol enorm, aduce din străinătate aproape tot. De la roșii, ceapă, varză sau carne de porc, România importă din străinătate, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS), citate de Panorama.

Conform informațiilor citate de Panorama producția a scăzut cu aproximativ 12% în 2022 comparativ cu 2021, la legume, leguminoase boabe și pepeni.

Rădăcinoase, roșii, ceapă, varză, cartofi sunt aduse din import. Este soluția la care se apelează din cauza scăderii alarmante a producției interne în 2022, față de 2021.

De importuri avem nevoie și la fructe: struguri, prune, cireșe și vișine, piersici, sector în care producția internă a scăzut de la 68,8% în 2021, la 64,4% în 2022.

Situația este dezastruoasă față de anul 1990: România speră să ajungă la nivelul lăsat de dictatorul Ceaușescu, dar deocamdată nu sunt speranțe. Singurele unități de procesare a roșiilor procesează doar tomate din import, iar producătorii români se văd nevoiți să arunce producția în surplus.

Citește și:  Acum 25 de ani aveam 50 de fabrici de ulei, acum avem 5. Dependența noastră de import, la produse pe care le putem face lejer în România, este foarte periculoasă.

În 2021, importurile de legume și fructe au ajuns la maximul istoric de 1,3 miliarde de euro, dintre care 555 milioane de euro doar legume, după un avans anual de 1,6% față de anul anterior.

„Sunt două motive pentru creșterea importurilor. Legumicultorii români nu sunt organizați, nu lucrează împreună și atunci nu au capacitate de livrare, de negociere cu atât mai puțin. Al doilea motiv, îmi pare rău să spun, este că unii dintre ei s-au obișnuit cu piața zilnică și nu reușesc să vadă imaginea de ansamblu. Un preț constant pe tot parcursul anului i-ar ajuta și pe fermieri să se organizeze și supermarketul să aibă predictibilitate. În lipsa predictibilității, marile magazine aleg după preț. Și prețul, de cele mai multe ori, este mai mic la import”,  a spus pentru Panorama, Florin Burculescu, președintele cooperativei agricole Țara Mea.

Alte motive invocate de agricultori sunt creșterile prețului la energie datorate politicilor ecologiste ale UE, condițiile draconice impuse de UE via București pentru producători, concurența neloială.

PNRR: ZERO pentru agricultură

Agricultura nu beneficiază de alocare directă prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care să ajute managerii din industria locală de legume și fructe să facă față competiției producătorilor străini și astfel să reducă dependența de produse din import.

Cât despre anumite importuri, mai ales cele din Olanda, fără legătură cu scandalul Schengen, acestea sunt privite cu îndoială de unii jucători din piață, care spun că, din interior, lucrurile se văd altfel:

„Să vă spun eu cum e cu marfa olandeză, care e, de fapt, adusă din China. Legumele sunt venite direct cu etichete de Olanda, dar sunt produse în China, doar eticheta e olandeză”, acuză Gheorghe Piper,director general al companiei agricole AgroCodlea Arad.

Trebuie spus că nu există, în spațiul public, dovezi care să susțină această teorie, notează Panorama.

Citeste si alte articole: