Traderul de mărfuri Trafigura evaluează riscurile de securitate din Marea Roşie, după un atac al Houthi asupra unui tanc petrolier

EconomieTraderul de mărfuri Trafigura evaluează riscurile de securitate din Marea Roşie, după un atac al Houthi asupra unui tanc petrolier

Armata americană a declarat că o navă a Marinei SUA şi alte nave au oferit asistenţă după ce Marlin Luanda a fost lovit de o rachetă antinavă Houthi.

”Nici o altă navă care operează în numele Trafigura nu tranzitează în prezent Golful Aden şi continuăm să evaluăm cu atenţie riscurile implicate în orice călătorie, inclusiv în ceea ce priveşte securitatea şi siguranţa echipajului, împreună cu armatorii şi clienţii”, a declarat Trafigura.

Unele companii de transport maritim au suspendat tranzitele prin Marea Roşie, care este accesată din Golful Aden, şi au făcut călătorii mult mai lungi şi mai costisitoare în jurul Africii pentru a evita să fie atacate de grupul Houthi din Yemen, susţinut de Iran, care a început să lanseze valuri de drone şi rachete, pe 19 noiembrie, ca răspuns la operaţiunile militare ale Israelului în Gaza.

Atacurile Houthi au vizat în primul rând nave-containere care se deplasează prin Marea Roşie.

Multe tancuri cu combustibil au continuat să utilizeze ruta. O excepţie notabilă este QatarEnergy, al doilea cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate, care la începutul acestei luni a încetat să mai trimită tancuri prin Marea Roşie, invocând preocupări de securitate.

 

Citeste si alte articole: