Al III-lea Război Mondial va porni de la un aliat al Rusiei. Racheta poate lovi Europa de Est

ExterneAl III-lea Război Mondial va porni de la un aliat al Rusiei. Racheta poate lovi Europa de Est

Al III-lea război mondial va porni de la un aliat al Rusiei. Racheta sa lovește Europa de Est. O sursă de la Pentagon susține că nu Rusia, direct, va declanșa al III-lea război mondial, ci un aliat al său.

Al III-lea război mondial va porni de la un aliat al Rusiei. Racheta sa poate lovi Europa de Est și Israelul și tocmai a fost testată cu succes.

O sursă din interiorul Pentagonului a declarat pentru Daily Express US că „ne aflăm în pragul celui de-al treilea război mondial” pe fondul amplificării conflictului din Orientul Mijlociu, provocat de Iran.

Iranul a desfășurat atacuri în Irak, Pakistan și Siria cu rachete balistice și drone. Atacul asupra unei grupări armate din provincia Idlib, nordul Siriei, nu a avut ca motivație, potrivit analiștilor, decât să demonstreze că noua sa rachetă Khiebar poate atinge Israelul, dar și Europa de Est, dându-i armatei lui Putin un imbold pentru a porni o ofensivă împotriva „statelor neprietene”.

Al III-lea război mondial va porni de la un aliat al Rusiei. Racheta sa lovește Europa de Est

Racheta a fost inițial lansată pe teren de testare la 25 mai 2023. Este vorba de cea mai avansată rachetă balistică Khorramshahr clasa 4, numită Kheibar, ce poate purta focos nuclear.

Cu o rază de lovire de până la 2000 km, această nouă rachetă ghidată, de precizie, poate transporta un focos de 1.500 kg.

Țările dincolo de Israel și mari părți ale Europei de Est sunt acum în punctul de lovire a Iranului cu această rachetă.

Dar ceea ce îi îngrijorează pe mulți strategi militari occidentali sunt afirmațiile conform cărora racheta Kheibar are o semnătură foarte mică pe radar, ceea ce face dificilă detectarea și interceptarea.

Această capabilitate nu a fost demonstrată în atacul din Siria, deoarece militanții din Idlib nu au radare și sisteme de interceptare, așa că racheta a „călătorit” fără riscuri.

Însă SUA au declarat că au urmărit traiectoriile tuturor rachetelor lansate de Iran în cele trei țări și nu au intervenit pentru că nu le erau amenințate bazele.

Expertul în apărare Nicholas Drummond și-a exprimat îngrijorările că războiul din Orientul Mijlociu ar putea escalada, dar a avertizat că, dacă Teheranul atacă direct Israelul, războiul care urmează va fi „sfârșitul Iranului”.

Avertismentul vine în timp ce milițiile și grupările armate susținute de Iran destabilizează Orientul Mijlociu atacând ținte israeliene și ale SUA, precum și transporturile internaționale din regiune, perturbând economia mondială.

„Occidentul avertizează Iranul să înceteze aceste provocări sau vă vom ataca direct”, declară Drummond.

„Cred că Iranul trebuie să fie foarte, foarte atent. A jucat un joc periculos. Și este pe cale să fie pedepsit dacă nu dă înapoi. Ați văzut că a tras o rachetă în Siria aparent pentru a elimina ținte rebele, dar de asemenea, pentru a demonstra că are o rachetă capabilă să ajungă în Israel și care ar putea avea un focos nuclear ce ar putea viza Tel Aviv”, a avertizat Drummond.
„Cred că este foarte posibil ca, dacă Iranul continuă să acționeze prin împuterniciți sau să acționeze direct, ceea ce amenință interesele occidentale, am putea vedea acțiuni militare întreprinse împotriva Iranului, iar acesta ar fi un conflict major în Orientul Mijlociu.”

Nu este clar dacă Iranul este pregătit să se angajeze într-un astfel de conflict care, potrivit domnului Drummond, ar însemna un dezastru pentru regimul de la Teheran.

Citeste si alte articole: