Ucraina, flotă aeriană de temut împotriva Rusiei. Va primi avioane Mirage 2000D de la Franța

ExterneUcraina, flotă aeriană de temut împotriva Rusiei. Va primi avioane Mirage 2000D de la Franța

Ucraina își face o flotă aeriană de temut împotriva Rusiei. Va primi avioane Mirage 2000D de la Franța și a mai cerut, pe lângă F-16, și avioane americane A-10 „Warthog”.

Prioritatea Ucrainei anul acesta este să stopeze superioritatea aeriană a Rusiei. Drept urmare, își construiește o flotă aeriană de temut împotriva Rusiei. Va primi și avioane MIrage 2000D de la Franța.

Ucraina a revenit la cererea pentru avioane americane A-10 „Warthog” [sau „Thunderbolt II”].

Ucraina, flotă aeriană de temut împotriva Rusiei. Va primi avioane Mirage 2000D de la Franța
Generalul Oleksandr Sirski, comandantul Forțelor Terestre și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, Mikola. Oleșciuk au menționat în mod explicit și posibila livrare a Mirage 2000D din Franța.

„Astăzi avem patru tipuri de avioane de luptă – MiG-29, Su-33, Su-24 și Su-25 – ce vor fi înlocuite treptat cu echipamente occidentale. Subliniez că nu excludem nicio asistență din partea partenerilor noștri în ceea ce privește avioanele polivalente, avioanele de atac și elicopterele. Desigur, stăpânirea fiecărui tip nou de aeronavă este un proces dificil și nu rapid pentru noi, dar vom ajunge acolo”, a declarat generalul Oleșciuk pe Telegram la 14 ianuarie.

„Desigur, nu vom putea abandona imediat avioanele noastre de origine sovietică. Astfel, avioanele MiG-29 vor opera pe cer alături de F-16. Este posibil ca bombardierele Su-24M să fie întărite de Mirage-2000D, iar aeronavele Su-25 vor fi alături de A-10 Thunderbolt II”, a adăugat el.

Anul trecut, una dintre prioritățile Ucrainei a fost obținerea de avioane F-16 de la partenerii săi occidentali și a reușit să convingă mai multe țări europene, inclusiv Danemarca și Olanda, precum și Statele Unite, al căror acord era necesar.

Acum așteaptă să le primească efectiv, conform declarațiilor occidentale, iar până atunci este posibilă o donație de către Franța a Mirage 2000.

În martie trecut, cotidianul Le Figaro a susținut că piloți ucraineni se aflau la bazele aeriene Mont-de-Marsan și Nancy pentru a începe antrenamentele pe Mirage 2000.

Ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, nu a confirmat această informație.

„Pregăm echipaje ucrainene în Franța, în special în apărarea sol-aeriană și supraviețuire în cazul în care aeronava lor este doborâtă”, a declarat acesta, fără alte mențiuni.

În proiectul Legii de programare militară [LPM] 2024-30, publicat în aprilie, numărul de avioane Mirage 2000D care urmau să fie actualizate scăzuse de la 55 la 48. Nu s-a dat nicio explicație privind soarta celor șapte aeronave eliminate din tabelul de capacități al Forțelor Aeriene și Spațiale, potrivit opex360.com.

Luna următoare, în cadrul unui interviu acordat TF1, președintele Macron a anunțat că a „deschis ușa pregătirii piloților de luptă ucraineni” de acum înainte, „cu alte câteva țări europene”.

În iulie, site-ul specializat Intelligence Online [IOL] a dezvăluit că Sébastien Lecornu a avut o discuție cu omologul său ucrainean, Roustem Oumerov, despre livrarea „unei flotile de șase avioane Mirage 2000”.

Citeste si alte articole: