Alegeri europarlamentare 2024. Cum se prezintă partidele înaintea super-anului electoral

MedicalAlegeri europarlamentare 2024. Cum se prezintă partidele înaintea super-anului electoral

Alegeri europarlamentare vor avea loc în statele Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie anul viitor, conform deciziei adoptate la Bruxelles. Va fi primul scrutin din România, în 2024, De aceea, votul va fi un semnal, pentru politicieni, în legătură cu preferințele alegătorilor. În funcție de rezultate se vor face și desface alianțe politice pentru locale, parlamentare și prezidențiale.

Alegerile europarlamentare, ce vor fi programate, cel mai probabil, pe 9 iunie, vor deschide super-anul electoral 2024. Românii vor fi chemați să-și aleagă reprezentanții pentru Parlamentul de la Bruxelles. Însă miza scrutinului nu este doar aceasta. Pentru partidele politice alegerile europarlamentare vor fi și un reper în vederea celorlalte scrutine.

Alegeri europarlamentare 2024

Alegerile europarlamentare de anul viitor vor fi un semnal pentru următoarele rânduri de alegeri, locale, parlamentare și prezidențiale. În funcție de rezultatele obținute în iunie, formațiunile se vor repoziționa în fața alegătorilor. Liderii politici vor negocia sau vor rupe alianțe, în perspectiva viitoarei guvernări.

În acest moment, rezultatele pentru alegerile europarlamentare sunt greu de anticipat. Aceasta deoarece sondajele nu reprezintă un reper, pentru viața politică românească. De altfel, deși cheltuie milioane de euro pe astfel de cercetări, liderii partidelor spun că nu au încredere în concluziile acestora.

Chiar și așa, două sondaje de opinie, din luna septembrie, printre ultimele având drept temă alegerile europarlamentare, ne ajută să ne facem o imagine.

Sondaje de opinie pe tema europarlamentarelor

În perioada 20 -28 septembrie, un sondaj Avangarde, comandat de PSD arăta intenția de vot, la alegerile europarlamentare. Pe primul loc în preferințele românilor se situa PSD cu 31% din totalul respondenților. Pe locul secund, urma PNL, cu 21%, urmat îndeaproape de partidul AUR cu 19%. USR se clasa pe locul patru, cu 13% intenție de vot.

Conform sondajului, partidul Dianei Șoșoacă atingea 5% în intențiile de vot, la alegerile europarlamentare, la egalitate cu UDMR. PMP era cotat cu 3%, în timp ce Forța Dreptei se afla abia la 1%.

Un alt sondaj, INSCOP, tot din septembrie arăta o imagine oarecum apropiată, doar ierarhia primelor trei formațiuni fiind schimbată. PSD era cotat cu 29,1%, AUR cu 22,4%, PNL pe locul trei cu 19%, iar USR cu 11,6%.

Între timp, însă, pe scena politică a apărut Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei care are drept obiectiv un scor de 17 – 18% la alegerile europarlamentare de anul viitor.

Alegerile europarlamentare și partidele

PSD își a stabili candidații pentru viitoarele europarlamentare, din 9 iunie în luna ianuarie, în cadrul unui congres. Până atunci, însă, partidul a desemnat managerul de campanie. Este vorba despre Mihai Tudose, fost prim-ministru, în prezent europarlamentar.

Tudose va conduce campania PSD și, cel mai probabil va deschide și lista PSD pentru alegerile europarlamentare.

Până la congresul din luna ianuarie se vehiculează mai multe nume de posibili candidați. Între alții ar fi vorba despre Carmen Orban, consilier pe probleme de sănătate al premierului Marcel Ciolacu, dar și Victor Negrescu și Claudiu Manda ambii europarlamentari. Pe listă și-ar putea găsi loc și Marius Budăi, fostul ministru al muncii, demisionar după scandalul privind „azilele groazei”.

De asemenea, la un moment dat, tot în contextul scandalului „azilelor groazei”, pe lista de viitori europarlamentari a fost vehiculat și numele Gabrielei Firea. Rămâne de văzut dacă fosta ministră va merge pe această listă sau va prefera Primăria București.

PNL și-a desemnat echipa de campanie

Liberalii și-au propus, la alegerile europarlamentare de anul viitor, un scor cu 2 în față și cel puțin 2 milioane de voturi. Greu de anticipat cum se va poziționa partidul condus de Nicolae Ciucă. La precedentul scrutin european, PNL a obținut cel mai mare scor, din istoria sa, la acest tip de alegeri, 27%. Liberalii au obținut zece mandate în Parlamentul European, însă un astfel de obiectiv reprezintă o misiune imposibilă în 2024.

PNL nu și-a stabilit lista cu candidați pentru viitoarele alegeri europarlamentare. În schimb, au decis cine va face parte din echipa ce va coordona campania electorală. Având în vedere că situația partidului este foarte dificilă, din cauza alianței cu PSD, au fost cooptați toți „bătrânii” care și-ar putea aduce un aport.

La o primă vedere, însă, par că sunt prea mulți șefi pentru ca lucrurile să funcționeze bine. Mai curând pare o echipă de coordonare construită în așa fel încât nimeni să nu fie tras la răspundere în caz de eșec:

– Lucian Bode (şef de campanie);
– Rareş Bogdan;
– Dan Motreanu;
– Gheorghe Flutur;
– Iulian Dumitrescu;
– Emil Boc;
– Vasile Blaga;
– Ilie Bolojan;
– Ion Dumitrel;
– Hubert Thuma.

alegeri

O nouă alianță pe scena politică

Zilele trecute, USR, Forța Dreptei și PMP au anunțat formarea unei alianțe pentru alegerile din 2024, Alianța Dreapta Unită. Liderii celor trei partide, Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac și-au prezentat proiectul politic. Potrivit acestora, Dreapta Unită se dorește „alternativa la PNL și PSD care duc România în faliment”.

Cele trei partide și-au stabilit o listă comună de candidați pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. Conform unor surse politice, Dreapta Unită trage speranțe la 6 – 7 mandate de europarlamentar.

Primii opt candidați, cu șanse, sunt, în ordinea listei:

Dan Barna (USR);

Vlad Voiculescu (USR);

Eugen Tomac (PMP);

Vlad Botoș (USR);

Cristina Prună (USR);

Violeta Alexandru (FD);

Radu Mihail (USR);

Corina Atanasiu (USR).

Alegerile europarlamentare pentru AUR

Cotat cu șansa a doua sau a treia, în sondaje, partidul AUR se pregătește serios pentru alegerile europarlamentare. Formațiunea lui George Simion trebuie să confirme că estimările din sondaje nu sunt greșite.

George Simion a anunțat că pe lista de candidați se află, în total, 45 de nume, însă partidul trage să obțină 12 locuri.

Pe primul loc se află europarlamentarul Cristian Terheș. Alături de el, vor mai figura liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu, actorul Mugur Mihăescu, Ramona Ioana Bruynseels, fostă candidată la alegerile prezidenţiale din 2019, şi avocatul Gheorghe Piperea.

Citeste si alte articole: