La Timișoara a avut loc Adunarea Generală a Aeroporturilor din România

Din OrasLa Timișoara a avut loc Adunarea Generală a Aeroporturilor din România

La Timișoara a avut loc Adunarea Generală a Aeroporturilor din România, unde a fost prezentată o companie care oferă soluții de securitate anti-dronă pentru aeroporturi. Se preconizează că, în viitor, Aeroportul Internațional Timișoara va achiziționa un astfel de sistem.

România se așteaptă să aibă peste 200.000 de drone în următorii cinci ani, iar intrarea acestora în spațiul aeroporturilor poate prezenta riscuri semnificative.

„Numărul dronelor este în creștere. Estimăm că în România, în următorii cinci ani, vor fi peste 200.000 de drone. Siguranța traficului este cea mai importantă, iar pe viitor trebuie să găsim și noi soluții astfel încât să prevenim accesul dronelor în zonele aeroportuare. Sunt legi, dar peste 90% din încălcările regulamentelor se fac neintenționat. Se fac din necunoașterea legii, din necunoașterea reglementărilor, sunt drone operate de copii. Va trebui să lucrăm mai mult la conștientizare. Numărul de incursiuni care au trecut peste nivelul acceptat de lege, în spații neautorizate, este impresionant. Probabil există zone militare care au autorizație să distrugă o dronă. La ora asta noi nu avem voie să distrugem o dronă, dacă intră în spațiu și creează o problemă. Încă nu este foarte bine reglementat, dar cred că aeroporturile vor fi printre aceste autorități care vor fi autorizate, la fel ca unitățile militare, să distrugă o dronă”, a afirmat Daniel Stamatovici, directorul Aeroportului Internațional Timișoara.

Aeroportul din Timișoara, situat în afara orașului, se confruntă și cu probleme legate de păsări.

„Noi suntem departe de oraș, iar asta permite dezvoltare. Pe de altă parte avem zona agricolă, așa că sunt și multe păsări. Este posibil ca în viitorul apropiat să achiziționăm astfel de echipamente, care să monitorizeze în special păsările. Ele ar putea să fie utile și pentru drone, și pentru păsări. Toate aeroporturile au probleme cu păsările. Găsim și noi pe pistă bucăți de șoimi, intră în alice și sunt spulberați… Din fericire, noi nu avem păsări mari, pelicani, berze, care să provoace daune, dar avem șoimi, ciori, nu sunt atât de mari”, a mai precizat Daniel Stamatovici.

De la începutul anului curent, Aeroportul Timișoara a înregistrat peste 1 milion de pasageri, clasându-se pe locul patru în țară, după București-Otopeni, Cluj-Napoca și Iași.

Citeste si alte articole: