Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Blastocistul in FIV – embrionul de ziua 5 -ce trebuie să știi

MedicalBlastocistul in FIV – embrionul de ziua 5 -ce trebuie să știi

Blastocistul în Fertilizarea In Vitro (FIV) reprezintă stadiul de dezvoltare embrionară care are loc în laboratorul de FIV înainte de transferul în uter. Acest stadiu are loc în ziua 5 după fertilizarea oului.

Iată tot ce trebuie să știi despre blastocistul în FIV:

  1. Dezvoltarea blastocistului: După ce oul fertilizat se divide și se dezvoltă timp de câteva zile, acesta ajunge la stadiul de blastocist în jurul celei de-a cincea zile. Blastocistul este un embrion avansat, compus din aproximativ 100-200 de celule.
  2. Structura blastocistului: Blastocistul are o structură complexă, cu două componente principale: a. Trofoblastul: Acest strat de celule se dezvoltă pentru a deveni placenta și membranele fetale. b. Embrioblastul: Acest grup de celule se dezvoltă pentru a forma bebelușul în dezvoltare.
  3. Seleția blastocistului: Înainte de transferul în uter, medicul sau specialistul în FIV poate evalua blastocistul pentru a alege cel mai viabil și sănătos embrion pentru transfer. Acest proces de selecție se bazează adesea pe aspectul blastocistului și pe criterii precum numărul de celule și gradul de dezvoltare.
  4. Transferul blastocistului: Transferul blastocistului în uter este un procedeu minim invaziv și se realizează cu ajutorul unui cateter sub supravegherea ecografică. Blastocistul este plasat cu grijă în cavitatea uterină pentru a permite implantarea în mucoasa uterină.
  5. Avantajele blastocistului în FIV: a. Șansa crescută de reușită: Blastocistul are mai multe zile pentru a se dezvolta și pentru a se autorepara, ceea ce crește șansele de reușită în comparție cu embrionii mai tineri. b. Selecție naturală: Multe embrioni nu reușesc să ajungă la stadiul de blastocist, astfel încât transferul de blastocist poate ajuta la selectarea embrionilor cu cel mai mare potențial de reușită. c. Reducerea riscului de sarcini multiple: Transferul unui singur blastocist poate reduce riscul de sarcini gemelare sau multiple.
  6. Riscuri și considerații: Transferul de blastocist poate fi mai costisitor și poate necesita un ciclu de FIV mai lung decât transferul de embrioni mai timpurii. De asemenea, nu există garanții că un blastocist transferat se va implantat și va duce la o sarcină sănătoasă.

Înainte de a decide asupra transferului de blastocist într-un ciclu de FIV, este important să discuți în detaliu cu medicul despre opțiunile disponibile, riscuri și beneficii, și să iei în considerare factorii individuali și medicali pentru a lua cea mai bună decizie pentru situația ta.

Citeste si alte articole: