Șoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se face dosar penal

Fără dosar penal După discuțiile de zilele trecute,...

Piețe de investiții. Oportunități de explorat în 2024

Piețe de investiții Specialiștii au o serie de...

Ministrul Finanţelor anunţă când va efectua Guvernul prima rectificare bugetară din an. Până atunci ia la Fondul de rezervă din sumele de 10% reţinute de ordonatorii de credite

EconomieMinistrul Finanţelor anunţă când va efectua Guvernul prima rectificare bugetară din an. Până atunci ia la Fondul de rezervă din sumele de 10% reţinute de ordonatorii de credite

Rectificarea bugetară ar fi prima din acest an, o situaţie neobişnuită, practica fiind de două rectificări pe an, una în vară şi alta în toamnă, remarcă.

Pentru a putea aloca fonduri instituţiilor care au nevoie foarte mare de bani, inclusiv pentru proiecte cu fonduri UE sau cheltuieli din domeniul sănătăţii, Ministerul Finanţelor a pregătit un proiect de ordonanţă care prevede posibilitatea de a prelua la Fondul de rezervă al Guvernului sumele reprezentând 10% din creditele de angajament şi creditele bugetare, pe care ordonatorii de credite sunt obligaţi, conform legii, să le păstreze.

Guvernul va lua la fondul de rezervă bani de la ordonatorii de credite în funcţie de necesităţi.

Soluţia propusă acum de Ministerul Finanţelor rezolvă probleme majore ale unor instituţii de stat, prin preluarea sumelor respective la Fondul de rezervă, de unde pot fi ulterior alocate.

Rectificarea bugetară care ar trebui să urmeze odată cu intrarea în vigoare a legii ar trebui să aducă şi majorarea deficitului bugetar de la ţinta de 4,4%, pe care a fost construit bugetul pe 2023. În urma discuţiilor cu Comisia Europeană ar exista spaţiu fiscal pentru o majorare a deficitului în zona de 5,5%-5,7% din PIB, reprezentând o reducere de cel puţin jumătate de punct procentual faţă de deficitul de 6,2% de anul trecut (ESA).

Citeste si alte articole: