Șoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se face dosar penal

Fără dosar penal După discuțiile de zilele trecute,...

Piețe de investiții. Oportunități de explorat în 2024

Piețe de investiții Specialiștii au o serie de...

Joe Biden recunoaşte în mod oficial, în cadrul contraofensivei împotriva Chinei, Insulele Cook şi teritoriul Niue din regiunea Pacificului drept ”state suverane şi independente”

EconomieJoe Biden recunoaşte în mod oficial, în cadrul contraofensivei împotriva Chinei, Insulele Cook şi teritoriul Niue din regiunea Pacificului drept ”state suverane şi independente”

Şeful statului american, care primeşte luni la Casa Albă numeroşi lideri ai unor insule de la Oceanul Pacific, subliniază într-un comunicat că Insulele Cook au ”o lungă istorie de cooperare” cu Statele Unite şi apreciază că Niue – un teritoriu cinoscut şi sub numele de «Stânca Polineziei» – joacă ”un rol important şi constructiv în regiunea Pacificului, mai ales în domeniul luptei împotriva modificărilor climatice.

President Biden announces the U.S. is establishing formal diplomatic relations with the Cook Islands and Niue, amid a broader administration strategy to counter China in the Pacific region.

— The Recount (@therecount)

PROTECŢIA ECOSISTEMULUI

Niue – un minuscul stat autonom care are doar 1.700 de loucitori şi care se află într-o asociere liberă cu Noua Zeelandă – tocmai a lansdat o iniţiativă originală cu scopul de a-şi proteja ecosistemul.

El oferă, în schimbul sumei de 140 de euro, protecţia unui kilometru pătrat din Oceanul Pacific.

În privinţa Insulelor Cook, Joe Biden afirmă în comunicat că Statele Unite au construit piste de aeroport.

Recunoaşterea oficială a acestui arhipelag cu aproximativ 17.000 de locuitori urmează, potrivit Casei Albe, să permită o luptă mai bună împotriva pescuitului ilegal şi împotriva modificărilor climatice, două preocupări comune ale mulor microstate din regiunea Pacificului.

Preşedintele american organizează luni şi marţi al doilea ”Summit al Statelor Unite şi Forum al Insulelor de la Pacific”, aproape exact la un an de la prima ediţie, care a avut loc tot la Washington.

Executivul american urmează să anunţe, cu această ocazie, potrivit unor oficiali de rang înalt, o ”amprenttă” diplomatică mai puternică, proiecte de infrastructură şi o cooperare maritimă consolidată.

”Este evident că China joacă un anumit rol în toate acestea. Este evident că ambiţiile sale şi influenţa sa în această regiune sunt un motiv ca noi să ne continuăm ofensiva strategică”, a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă, care a cerut protecţia anonimatului, într-un interviu cu presa.

Citeste si alte articole: