Șoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se face dosar penal

Fără dosar penal După discuțiile de zilele trecute,...

Piețe de investiții. Oportunități de explorat în 2024

Piețe de investiții Specialiștii au o serie de...

Zelenski, vizită istorică în Canada. Trudeau i-a promis sprijin „atâta timp cât va fi nevoie”. Apelul liderului de la Kiev

ExterneZelenski, vizită istorică în Canada. Trudeau i-a promis sprijin „atâta timp cât va fi nevoie”. Apelul liderului de la Kiev

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns în Canada, după ce în Statele Unite s-a întâlnit cu Joe Biden şi cu politicienii americani din Washington, informează AP, citată de News.ro.

„Am multe cuvinte calde şi mulţumiri din partea Ucrainei pentru dumneavoastră.

Ne-aţi ajutat pe câmpul de luptă, financiar şi cu ajutor umanitar. Rămâneţi alături de noi până la victoria noastră”, a spus liderul de la Kiev în biroul premierului Justin Trudeau.

La rândul său, premierul a numit vizita lui Zelenski în Canada o oportunitate de a-i arăta acestuia „cât de ferm şi fără echivoc este Canada alături de Ucraina” şi a anunţat o sumă suplimentară de 650 de milioane de dolari canadieni (482 de milioane de dolari) pe o perioadă de trei ani pentru 50 de vehicule blindate care vor fi fabricate în Canada.

„Am spus clar că guvernul nostru va fi alături de voi atâta timp cât va fi nevoie”, a mai spus Trudeau.

Acesta a declarat că ţara sa a oferit Ucrainei aproape 9 miliarde de dolari canadieni (6,7 miliarde de dolari americani) în sprijin militar, financiar şi umanitar de la începutul războiului.

Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul canadian

După ce s-a întâlnit cu premierul Justin Trudeau, Volodimir Zelenski a ținut un discurs în Parlamentul canadian.

„Moscova trebuie să piardă odată pentru totdeauna. Şi va pierde!”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a precizat că întotdeauna Canada a fost „de partea bună a istoriei” în ceea ce priveşte războaiele anterioare şi a menţionat că a ajutat la salvarea a mii de vieţi în acest război prin ajutorul acordat.

De asemenea, el le-a mulţumit canadienilor pentru sprijinul financiar şi pentru că i-au făcut pe ucrainenii care fug de război să se simtă ca acasă în Canada.

Zelenski, care a fost ovaţionat în picioare de mai multe ori de către demnitarii şi parlamentarii canadieni, a făcut o asociere între suferinţa actuală a ucrainenilor şi genocidul cauzat de Stalin în anii 1930, când liderul sovietic a fost acuzat că a provocat o foamete artificială în Ucraina, despre care se crede că s-a soldat cu moartea a peste 3 milioane de oameni.

El a menţionat că în 1993, în Edmonton, Canada, a fost ridicat primul monument din lume pentru a comemora acel genocid.

Liderul de la Kiev şi-a exprimat speranţa că într-o zi va fi ridicat un monument în Canada pentru victoria Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, „poate în Edmonton”.

Aceasta este prima vizită a lui Volodimir Zelenski în Canada de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Citeste si alte articole: