Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Uniunea Europeană riscă dependenţa de bateriile litiu-ion chineze

EconomieUniunea Europeană riscă dependenţa de bateriile litiu-ion chineze

Uniunea Europeană ar putea deveni la fel de dependentă de China pentru bateriile cu litiu-ion şi pile de combustibil, până în 2030, precum a fost de Rusia pentru energie înainte de războiul din Ucraina, dacă nu va măsuri puternice, arată un document pregătit pentru liderii UE, transmite Reuters.

 

Documentul, obţinut de Reuters, va sta la baza discuţiilor privind securitatea economică a Europei în cadrul unei întâlniri a liderilor UE care va avea loc la Granada, în Spania, pe 5 octombrie.

Îngrijoraţi de creşterea asertivităţii globale şi a ponderii economice a Chinei, liderii vor discuta propunerile Comisiei Europene pentru a reduce riscul ca Europa să fie prea dependentă de China şi nevoia de diversificare către Africa şi America Latină.

Lucrarea spune că, din cauza naturii intermitente a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi solară sau eoliană, Europa va avea nevoie de modalităţi de stocare a energiei pentru a-şi atinge obiectivul de a reduce emisiile nete de dioxid de carbon până în 2050.

”Acest lucru va creşte vertiginos cererea noastră de baterii litiu-ion, pile de combustie şi electrolizoare, care este aşteaptă să se multiplice între 10 şi 30 de ori în următorii ani”, se arată în documentul pregătit de preşedinţia spaniolă a UE.

În timp ce UE deţine o poziţie puternică în fazele intermediare şi de asamblare ale fabricării electrolizoarelor, cu o cotă de piaţă globală de peste 50%, se bazează în mare măsură pe China pentru pilele de combustie şi bateriile litiu-ion, esenţiale pentru vehiculele electrice.

Guvernul, sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli afectaţi de creşterea importurilor de cereale

”Fără implementarea unor măsuri puternice, ecosistemul energetic european ar putea avea o dependenţă de China până în 2030 de o natură diferită, dar de o severitate similară, faţă de cea pe care o avea faţă de Rusia înainte de invadarea Ucrainei”, se arată în comunicat.

Citeste si alte articole: