Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Spălatul pe mâini la copii- sfaturi privind spălarea corectă a mâinilor

MedicalSpălatul pe mâini la copii- sfaturi privind spălarea corectă a mâinilor

Spălatul corect al mâinilor este o practică esențială pentru menținerea igienei și prevenirea răspândirii infecțiilor. Pentru a învăța copiii să se spele pe mâini corect, iată câteva sfaturi:

 1. Folosire apă caldă și săpun: Asigură-te că au apă caldă și săpun la îndemână. Apa caldă ajută la îndepărtarea mai eficientă a murdăriei și a bacteriilor. Folosirea unui săpun adecvat vârstei copilului, de preferință unul cu o aromă plăcută poate face experiența mai distractivă.
 2. Spălarea regulată: Încurajează copiii să-și spele mâinile în următoarele situații:
  • Înainte de masă sau atunci când mănâncă.
  • După folosirea toaletei.
  • După ce s-au jucat afară sau au atins obiecte murdare.
  • După ce au strănutat, tușit sau și-au suflat nasul.
 3. Durata spălării: Învață copiii să-și spele mâinile cel puțin 20 de secunde. O modalitate distractivă de a măsura timpul este să cânte până la 20 sau să fredoneze o melodie preferată pe durata spălării.
 4. Teama de apă și săpun: În cazul copiilor care au fobie de apă sau săpun, încearcă să faci procesul mai atractiv. Folosește săpunuri cu personaje preferate sau organizează jocuri pentru a le distrage atenția de la spălat.
 5. Tehnica corectă: Învață pe copii să-și spele întreaga mână, inclusiv partea din spate, încheieturile și sub unghiile degetelor. Ar trebui să-și frece mâinile cu săpun și apă, să le clătească bine și apoi să le usuce cu o prosop curat sau un șervețel de hârtie.
 6. Exemplu personal: Copiii învață prin observare, deci asigură-te că tu însăți practici o igienă bună a mâinilor și le oferi un exemplu adecvat.
 7. Explorarea creativă: Pentru copiii mai mici, poți transforma spălatul pe mâini într-o activitate creativă și educativă. De exemplu, poți adăuga vopsea comestibilă în săpun pentru a crea săpun colorat sau poți folosi săpun de mâini cu textură diferită pentru o experiență tactilă.
 8. Răsplătește și încurajează: Răsplătește copiii pentru spălarea corectă a mâinilor și încurajează-le obiceiul igienic. Aprecierea și recunoașterea eforturilor lor îi motivează să continue să practice spălarea regulată a mâinilor.

În învățarea copiilor să se spele pe mâini corect, este important să ai răbdare și să transformi acest proces într-o rutină plăcută și educativă pentru ei. Igiena mâinilor este un obicei crucial pentru sănătatea lor și pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Citeste si alte articole: