Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă ar putea finanțată de Canada

EconomieConstruirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă ar putea finanțată de Canada

Peste 2,2 miliarde de dolari americani ar urma să pună guvernul Canadei la dispoziția României, pentru construirea noilor reactoare nucleare.

 

 

Anunțul a fost făcut marți seara, printr-un comunicat de presă semnat de Ministerul Energiei. Sebastian Burduja, ministrul de resort, s-a întâlnit la Ottawa cu omologul său canadian, Jonathan Wilkinson. Partea canadiană a anunțat că poate să susțină cu până la 3 miliarde de dolari canadieni (2,23 dolari SUA) finanțarea dezvoltării proiectelor nucleare de către Nuclearelectrica – operatorul Centralei Nucleare de la Cernavodă și respectiv subsidiara SNN pentru dezvoltarea proiectului – Energonuclear.

Amintim, Nuclearelectrica trebuie să construiască la Cernavodă două noi reactoare nucleare de tip CANDU.

Noile reactoare vor avea, însumat, 1.400 MW

După finalizarea construcției, fiecare dintre cele două noi reactoare va adăuga câte 700 de megawați în banda sistemului energetic românesc.

Relațiile de colaborare dintre țările noastre în domeniul nuclear civil datează din anii 70, când Romania a luat o decizie istorică și înțeleaptă de a fi singura țară din blocul comunist care urma să dezvolte un program nuclear bazat pe o tehnologie vestică și singura țară europeană care a ales să folosească tehnologia CANDU. Suntem recunoscători pentru întreg sprijinul primit prin finanțarea de 3 miliarde de dolari canadieni, o recunoaștere a relației bilaterale excepționale și a importanței strategice a acestei investiții, susținută constant la toate nivelurile statului român”, a spus Sebastian Burduja.

Proiectul pentru noile unități 3 și 4 reprezintă o oportunitate pentru Canada de a-și valorifica expertiza nucleară puternică și de a lucra cu aliații noștri cheie pentru a ajuta la furnizarea unei soluții energetice sigure, fără emisii, cu tehnologie canadiană unui aliat european”, a declarat la rândul său ministrul canadian al energiei și resurselor naturale, Jonathan Wilkinson.

Citește și: Gradul de finalizare a lucrărilor la Hidrocentrala Dumitra este de 96%

Citeste si alte articole: