Aspirina zilnică reduce riscul de diabet la adulții în vârstă 

MedicalAspirina zilnică reduce riscul de diabet la adulții în vârstă 

Administrarea unei doze zilnice de aspirină are și avantaje, și dezavantaje, însă, în lista avantajelor a mai apărut un argument, dat tot de cercetători. Conform unui nou studiu, s-a constatat că suplimentarea cu doze mici de medicament a redus dezvoltarea diabetului de tip 2 la adulții peste 65 de ani cu 15%, scrie NewAtlas.

În cercetarea medicală, aspirina a fost mult timp considerată o modalitate sigură de a reduce riscul de a avea un atac de cord datorită abilităților sale de subțiere a sângelui. Însă, în 2022 a fost recomandat de către US Preventive Services Health Force ca persoanele sănătoase de peste 60 de ani să evite să ia medicamentul, deoarece riscul de creștere a sângerării interne a depășit efectele sale minore asupra sănătății inimii.

Cu toate acestea, la începutul acestui an, s-a demonstrat că utilizarea frecventă a aspirinei a dus la o reducere cu 13% a cancerului ovarian, indiferent de predispoziția genetică la boală. În schimb, un alt studiu lansat la începutul acestei veri a indicat că suplimentarea zilnică cu aspirină ar putea crește riscul de anemie la adulții în vârstă.

În balanța de riscuri și beneficii a mai fost adăugat un alt beneficiu potențial conform unui nou studiu condus de cercetători de la Universitatea Monash din Australia. Echipa a selectat peste 16.000 de persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult pentru a lua fie un placebo zilnic, fie o doză de 100 mg de aspirină. Membrii studiului au fost verificați pentru a nu prezenta demență, boli cardiovasculare și orice fel de dizabilități fizice care împiedică viața independentă.

Participanții la studiu au fost urmăriți timp de 4,7 ani și s-a constatat că, în comparație cu grupul placebo, cei care au luat aspirina au avut o reducere cu 15% a dezvoltării diabetului zaharat. Ei au avut, de asemenea, o rată mai lentă de creștere a glicemiei, dimineața înainte de masă.

„Tratamentul cu aspirina a redus incidența diabetului și a încetinit creșterea glicemiei a jeun în rândul adulților în vârstă inițial sănătoși”, au spus autorii studiului. „Având în vedere prevalența în creștere a diabetului de tip 2 în rândul adulților în vârstă, potențialul agenților antiinflamatori precum aspirina pentru a preveni diabetul de tip 2 sau pentru a îmbunătăți nivelul de glucoză necesită studii suplimentare.”

În ciuda beneficiilor observate în studiu, cercetătorii se grăbesc să sublinieze că în prezent, ei nu schimbă recomandarea conform căreia adulții în vârstă sănătoși ar trebui să evite aspirina din cauza riscului de sângerare internă, în special în tractul gastrointestinal.

„Știm că utilizarea zilnică a aspirinei crește riscul de sângerare potențial gravă la persoanele cu diabet zaharat și la alții, așa că vă sfătuim să luați zilnic aspirine în doză mică numai dacă medicul dumneavoastră vă recomandă și vor discuta exact ce doză este potrivită pentru dvs.”, a declarat Faye Riley, de la Diabetes UK, pentru Independent. „Știm că cele mai bune modalități de a vă reduce riscul de apariție a tipului 2 sunt obținerea de sprijin pentru a pierde în greutate dacă aveți nevoie, o dietă sănătoasă și echilibrată și să faceți mai multă activitate fizică.”

Citeste si alte articole: