Șoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se face dosar penal

Fără dosar penal După discuțiile de zilele trecute,...

Piețe de investiții. Oportunități de explorat în 2024

Piețe de investiții Specialiștii au o serie de...

Ministerul Mediului anunţă modificări pentru îmbunătăţirea activităţii sistemului SUMAL 2.0

EconomieMinisterul Mediului anunţă modificări pentru îmbunătăţirea activităţii sistemului SUMAL 2.0

Ministerul Mediului anunţă că au fost făcute modificări pentru îmbunătăţirea activităţii sistemului SUMAL 2.0 şi prevenirea tăierilor ilegale de pădure. Totodată, au fost introduse noi sancţiuni pentru folosirea necorespunzătoare a dispozitivelor de marcat.

 

 

”Un dosar penal întocmit pe loc, confiscarea mijlocului de transport cu care s-a comis ilegalitatea şi suspendarea dreptului de a mai folosi SUMAL 2.0, prin dezactivarea acelui vehicul, înseamnă, de fapt, că nici transportatorul şi nici autovehiculul nu vor mai putea fi implicate în activităţi care au legătură cu transportul de material lemnos pe întreg teritoriul României”, afirmă ministrul Mircea Fechet.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor anunţă, luni, într-un comunicat de presă, că a fost publicat Ordinul de modificare a Ordinului 118/2021 care se referă la Metodologia privind organizarea şi funcţionarea aplicaţiilor SUMAL 2.0, obligaţiile utilizatorilor SUMAL 2.0, structura şi modalitatea de transmitere a informaţiilor standardizate şi costurile serviciilor de emitere a avizelor de însoţire.

Potrivit sursei citate, modificările aduse vizează îmbunătăţirea activităţii SUMAL 2.0, dar şi protejarea fondului forestier naţional prin măsuri de prevenţie a fenomenului asociat tăierilor ilegale. Ordinul conţine noi sancţiuni menite a descuraja folosirea necorespunzătoare a dispozitivelor de marcat, dar şi dezactivarea din SUMAL 2.0 a mijloacelor ce transportă peste 10 mc fără acte.

”Activitatea derulată de Garda Forestieră Naţională şi de entităţile din subordine a relevat faptul că este nevoie de combaterea unor practici cum ar fi neînscrierea în inventar a tuturor arborilor marcaţi, nerespectarea naturii produsului la alegerea arborilor de extras, înscrierea unui diametru şi/sau înălţimi neconforme cu realitatea. Astfel, un dosar penal întocmit pe loc, confiscarea mijlocului de transport cu care s-a comis ilegalitatea şi suspendarea dreptului de a mai folosi SUMAL 2.0, prin dezactivarea acelui vehicul, înseamnă, de fapt, că nici transportatorul şi nici autovehiculul nu vor mai putea fi implicate în activităţi care au legătură cu transportul de material lemnos pe întreg teritoriul României.

Preţurile petrolului au urcat

De asemenea, avizul de însoţire a materialului lemnos va putea fi finalizat doar la destinaţia declarată în sistemul SUMAL, altfel aplicându-se suspendarea. Sperăm că toate aceste noi măsuri îi vor descuraja pe cei care încă se mai gândesc că pot tăia sau transporta ilegal material lemnos din pădurile noastre”, a afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Citeste si alte articole: