România: consumul de droguri a coborât la vârsta de 9 – 10 ani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate...

Actele necesare pentru înscrierea la liceu 2024

În perioada 25 – 30 iulie 2024,...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români...

Zelenski laudă UE, după eliminarea restricțiilor pentru cereale: Europa câştigă întotdeauna

ExterneZelenski laudă UE, după eliminarea restricțiilor pentru cereale: Europa câştigă întotdeauna

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat, vineri seara, decizia UE de a ridica interdicţia privind exporturile de cereale ucrainene, calificând-o drept exemplu de adevărată unitate şi încredere.

Zelenski a salutat ridicarea restricțiilor la cereale ucrainene

Uniunea Europeană a ridicat restricțiile pentru cerealele ucrainene, spre satisfacția președintelui Volodimir Zelenski. Nu toată lumea este mulțumită după eliminarea restricțiilor.

Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunțat vineri că îşi vor impune propria interdicţie. Față de acest subiect, președintele ucrainean a declarat că Ucraina va răspunde într-un mod civilizat , potrivit Reuters..

„Este important acum ca unitatea europeană să lucreze şi la nivel bilateral. Pentru ca vecinii să sprijine Ucraina în timpul războiului.

Europa câştigă întotdeauna când regulile funcţionează şi când acordurile sunt puse în aplicare”, a declarat el pe aplicaţia de mesagerie Telegram după discuţiile cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În mai, UE a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina.

În același timp, a permis tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urma să expire pe 15 septembrie.

Interdicția a fost ridicată vineri, 15 septembrie

Bruxellesul a anunţat vineri sfârşitul interdicţiei impuse de cinci state din UE asupra importului de cereale ucrainene, în schimbul unui angajament al Kievului de a controla afluxul de cereale. Kievul s-a angajat să adopte în termen de o lună măsuri pentru a „evita creşteri” ale volumelor de grâne, de exemplu printr-un sistem de licenţe de export, potrivit AFP.

Ucraina va institui „măsuri eficiente” pentru a controla exporturile şi a evita destabilizarea ţărilor frontaliere. Kievul va trebui să prezinte până luni seara un „plan de acţiune” Bruxellesului, care promite să nu reimpună restricţii, „atât timp cât măsurile luate vor pe deplin eficiente”.

Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricţiile impuse importurilor de cereale din Ucraina. Totuși, autoritățile europene au cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.

Decizia a venit după ce UE a autorizat în luna mai cinci state membre să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina. Este vorba despre Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Condiția era să nu împiedice tranzitul către alte ţări.

Amintim că măsura a fost decisă pentru a-i proteja pe agricultorii locali. Aceștia subliniau că prăbuşirea preţurilor pe piaţa internă era cauzată de aceste importuri, din cauza supraofertei.

Citeste si alte articole: