Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Camera de Comerţ Americană în România iese la atac

EconomieCamera de Comerţ Americană în România iese la atac

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) atrage atenţia că taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra economiei româneşti, pentru multe companii fiind de fapt o taxă pe investiţii.

 

De asemenea, avertizează că noua taxă va reduce potenţialul României de a atrage noi investiţii de amploare, Conform AmCham, preluarea unor măsuri fiscale aplicate în alte jurisdicţii trebuie să ţină cont şi de nivelul de digitalizare şi de capacitatea de colectare a administraţiei. ”În lipsa unei performanţe la aceste capitole, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care plătesc deja, nu face decât să crească dezechilibrele, concurenţa neloială şi frustrarea în rândul bunilor platnici”, argumentează organizaţia, subliniind nevoia ca orice măsuri de politică fiscal-bugetară să asigure un echilibru între obiectivele de atingere a ţintelor bugetare, echitate şi asigurarea unui climat investiţional predictibil, transparent şi competitiv.

”În baza semnalelor primite de la companii şi a analizelor făcute, AmCham Romania atrage atenţia că taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra economiei româneşti”, transmite joi AmCham.

CARE SUNT ARGUMENTELE ORGANIZAŢIEI:

Pentru companii, o astfel de taxă este o taxă pe investiţii, nu pe cifra de afaceri, care va fi acoperită prin tăierea investiţiilor. Deşi companiile membre AmCham Romania au început anul optimiste, cu planuri de extindere şi investiţii atât pe termen scurt, cât şi mediu, diversele ipoteze de lucru vehiculate în spaţiul public, lipsa de transparenţă şi dialog structurat pe măsuri concrete avute în vedere, generează impredictibilitatepentru investitorii români şi străini deopotrivă. Planurile de investiţii sunt momentan sistate-amânate.
Dincolo de impactul la nivelul fiecărei afaceri, noua taxă va reduce potenţialul României de a atrage noi investiţii de amploare, cu valoare adăugată mare şi afectează oportunitatea României de a deveni un hub regional pentru localizarea companiilor interesate să participe la reconstrucţia Ucrainei.
Preluarea unor măsuri fiscale aplicate în alte jurisdicţii trebuie să ţină cont şi de nivelul de digitalizare şi de capacitatea de colectare a administraţiei. În lipsa unei performanţe la aceste capitole, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care plătesc deja, nu face decât să crească dezechilibrele, concurenţa neloială şi frustrarea în rândul bunilor platnici. ”Reiterăm apelul nostru pentru modernizarea şi digitalizarea administraţiei fiscale şi pentru închiderea tuturor căilor de abuz permise de legislaţia actuală”, afirmă reprezentanţii AmCham.
Pe lângă investiţii, sever afectate de o eventuală taxă pe cifra de afaceri vor fi şi exporturile, capitol la care oricum România înregistrează dezechilibre majore şi în adâncire.
Totodată, start-up-urile cu care ne mândrim ca ţară şi pe care le vedem şi ni le dorim să fie viitorii unicorni globali, vor fi printre cele mai afectate de o taxă pe cifra de afaceri, subminându-li-se puterea de capitalizare şi eforturile de internaţionalizare.
Nu în cele din urmă, deşi conceptual este o taxă aplicată companiilor, taxa pe cifra de afaceri va afecta inevitabil şi consumatorii finali prin scăderea puterii de cumpărare şi creşterea inflaţiei.

”În analiza impactului unei companii în România şi în orice tară, trebuie avută în vedere întreaga amprentă fiscală, adică suma tuturor taxelor şi impozitelor fiscale şi parafiscale plătite, nu doar impozitul pe profit care este doar o parte din poveste. AmCham Romania subliniază nevoia ca orice măsuri de politică fiscal-bugetară să asigure un echilibru între obiectivele de atingere a ţintelor bugetare, echitate şi asigurarea unui climat investiţional predictibil, transparent şi competitiv. În numele celor peste 540 de membri, companii americane, internaţionale şi româneşti, urmărim cu atenţie dezbaterile pe marginea schimbărilor de politică fiscală şi rămânem deschişi pentru un dialog de substanţă pentru a transmite decidenţilor impactul măsurilor preconizate asupra economiei reale”, transmite Camera de Comerţ Americană în România.

 

Rafila: testarea antidrog pentru copii şi adolescenţi se va face doar cu acordul părinţilor

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat, luni seară, că se discută despre taxa de 1% pentru multinaţionale, văzută ca un impozit minim pe profit, dar a precizat că se aşteaptă la critici.

Citeste si alte articole: