Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Arestarea lui Vladimir Putin! Decizia care îl vizează direct pe liderul de la Kremlin

ExterneArestarea lui Vladimir Putin! Decizia care îl vizează direct pe liderul de la Kremlin

Moscova a reacționat dur după ce președintele rus, Vladimir Putin, ar putea fi arestat dacă pășește în această țară. Este vorba despre Armenia, care a anunțat că va ratifica tratatul Curții Penale Internaționale.

Armenia va ratifica tratatul Curții Penale Internaționale

Armenia a anunțat că va ratifica în integralitate Statutul de la Roma, care stă la baza Curții Penale Internaționale (CPI). Anunțul a fost făcut miercuri de premierul armean Nikol Pashinyan.

Această decizie ar putea avea implicații serioase în cazul unei vizite a președintelui rus Vladimir Putin în Armenia. Autoritățile de la Erevan vor fi astfel obligate să-l aresteze pe acesta pentru acuzațiile de crime de război în Ucraina.

„Guvernul a depus Statutul de Roma în Adunarea Naţională (parlamentul) şi, în conformitate cu poziţia mea, documentul va fi ratificat integral”, a declarat şeful guvernului armean într-o intervenţie în faţa legislativului de la Erevan, potrivit agenţiei de presă Armenpress.

El a subliniat că această decizie nu are legătură cu relațiile dintre Armenia și Rusia, ci cu problemele de securitate ale Armeniei. Mișcarea a provocat reacții negative din partea Rusiei. Moscova a cerut explicații Erevanului cu privire la posibila ratificare a Statutului de la Roma.

Curtea Constituţională a Armeniei a decis la 24 martie că angajamentele pe care republica ar trebui să şi le asume în cazul aderării la Statutul de la Roma trebuie să corespundă legislaţiei ţării, ceea ce ar permite Erevanului să îl ratifice.

Aceasta ar permite Armeniei să sesizeze Curtea Penală Internaţională împotriva Azerbaidjanului. Cele două țări se află în conflict de peste trei decenii din cauza enclavei Nagorno-Karabah. Teritoriul azer are o populaţie majoritar armeană. De asemenea, sunt și probleme legate de demarcarea frontierelor.

Erevanul ar fi obligată să-l aresteze pe Vladimir Putin

Totuşi, acest lucru ar obliga-o, de asemenea, să respecte hotărârile instanţelor internaţionale de lar aresta pe Vadimir Putin. Este și cazul deciziei Curții Penale Internaționale din 17 martie prin care a fost emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Posibila ratificare a Statutului de la Roma de către Erevan ar agrava şi mai mult relaţiile sale cu Moscova. Relațiile sunt oricum deteriorate de recentele declaraţii ale premierului armean Nikol Pashinyan potrivit căruia Rusia „singură pleacă” din Caucazul de Sud.

Ministerul rus de Externe l-a convocat săptămâna trecută pe ambasadorul Armeniei, căruia i-a fost exprimat un protest ferm al Moscovei. La acestea se adăugă o serie de declaraţii ale unor înalţi responsabili armeni şi arestarea unor jurnalişti proruşi în Armenia.

Bloggerul prorus Mikael Badalian şi editorialistul „Sputnik Armenia” Ashot Gevorkyan au fost reţinuţi în oraşul armean Goris, în sudul ţării, a indicat joia trecută RIA Novosti.

Citeste si alte articole: