Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Oxitocina-ce este și cum te ajută în timpul nașterii și după naștere

MedicalOxitocina-ce este și cum te ajută în timpul nașterii și după naștere

Oxitocina este un hormon produs în creier de hipotalamus și eliberată în sânge de glanda pituitară posterioră. Este cunoscută și sub numele de “hormonul iubirii” sau “hormonul legăturii” datorită rolului său în facilitarea interacțiunilor sociale, dar are și un rol crucial în timpul nașterii și după naștere.

Iată cum te ajută oxitocina în timpul nașterii și după naștere:

În timpul nașterii:

  1. Inducerea contracțiilor: Oxitocina joacă un rol cheie în declanșarea și reglarea contracțiilor uterine în timpul travaliului. Ea este eliberată în cantități crescute pentru a stimula contracțiile uterine regulate și eficiente, care ajută la deschiderea colului uterin și la împingerea fătului în canalul de naștere.
  2. Reducerea durerii: Oxitocina poate contribui la reducerea percepției durerii în timpul nașterii prin eliberarea de endorfine, care sunt substanțe chimice naturale ale corpului cu efecte analgezice și de bine.
  3. Consolidarea legăturii mamă-copil: Oxitocina contribuie la creșterea sentimentelor de legătură și afecțiune între mamă și copil, contribuind la debutul alăptării și la crearea unei legături emoționale puternice.

După naștere:

  1. Facilitarea alăptării: Oxitocina continuă să joace un rol esențial în stimularea contractiilor uterine postpartum pentru a ajuta la expulzarea placentei și la controlarea sângerării. De asemenea, stimulează contracțiile musculaturii mamare pentru a facilita eliberarea laptelui matern și alăptarea.
  2. Consolidarea legăturii mamă-copil: Oxitocina continuă să sprijine dezvoltarea legăturii și a afecțiunii dintre mamă și copil, contribuind la sentimentele de siguranță și legătură emoțională.
  3. Promovarea vindecării: Acest hormon poate ajuta la vindecarea rănilor sau a rupturilor perineale după naștere prin stimularea fluxului sanguin către zona respectivă și prin promovarea contracțiilor uterine pentru a reduce sângerarea.

Este important de menționat că oxitocina poate fi administrată și ca medicament sintetic în timpul travaliului pentru a stimula contracțiile uterine sau pentru a controla sângerarea postpartum. Cu toate acestea, utilizarea oxitocinei sintetice trebuie monitorizată de cadrele medicale, deoarece poate avea efecte secundare și necesita administrare corectă.

Citeste si alte articole: