Programul plimbărilor cu vaporașul pe lacul din Parcul IOR a suferit modificări

Primăria Sectorului 3 anunță că programul plimbărilor...

Parcul Liniei din Sectorul 6 trece în Faza II

Pe 8 aprilie, Consiliul General al Municipiului...

Colegiul German „Goethe” e posibil să se extindă, anunță Clotilde Armand

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat...

Hidroelectrica începe construcţia celui mai mare parc fovoltaic din ţară, în judeţul Dolj

EconomieHidroelectrica începe construcţia celui mai mare parc fovoltaic din ţară, în judeţul Dolj

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a inițiat licitația pentru realizarea studiilor necesare lansării proiectului fotovoltaic de 1.500 MW din Dăbuleni-Sadova, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro. Proiectul este unul dintre cele mai mari din Europa și a fost declarat de importanță națională de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Hidroelectrica solicită oferte pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice, studiului de fezabilitate, documentațiilor necesare autorizării execuției și documentației de atribuire pentru contractarea proiectului. Valoarea estimată a contractului pentru aceste studii este de aproximativ trei milioane de lei. Procedura de licitație se bazează pe criteriul calitate-preț, acordând doar 40% din punctaj prețului, restul punctajului fiind alocat experienței personalului-cheie și planului de lucru.

Acest proiect fotovoltaic gigant va ocupa aproximativ 2.200 de hectare și se estimează că va produce aproximativ 1,75 TWh de energie electrică anual. Locația sa în zona Sadova-Dăbuleni din județul Dolj este una dintre cele mai favorabile din România pentru o asemenea instalație, având un nivel de radiație solară de 1.400 kWh/mp/an.

Investiţie de peste 1,2 miliarde de euro

Cu o investiție care ar putea depăși 1,2 miliarde de euro, Hidroelectrica plănuiește să obțină finanțare parțială din fonduri europene. Proiectul reprezintă un pas semnificativ în direcția creșterii capacității de producere a energiei regenerabile din România, iar finalizarea sa ar putea să-l transforme în cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, devenind un pilon important al producției de energie verde din țară.

Hidroelectrica este un jucător-cheie în piața de energie din România și se află într-o continuă creștere, înregistrând un profit net semestrial de 3,94 miliarde de lei, în creștere cu 46% față de anul precedent, și având o capacitate totală de producție hidroelectrică de 6,3 GW.

Citeste si alte articole: