Șoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se face dosar penal

Fără dosar penal După discuțiile de zilele trecute,...

Piețe de investiții. Oportunități de explorat în 2024

Piețe de investiții Specialiștii au o serie de...

Iohannis: interdependenţa economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră

EconomieIohannis: interdependenţa economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră

Preşedintele Klaus Ioahnnis a afirmat, la deschiderea oficială a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, că ”una dintre lecţiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este că interdependenţa economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră”, iar o mobilitate sporită şi o conectivitate mai bună consolidează postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

 

”În contextul războiului împotriva Ucrainei, datorită poziţiei strategice a Portului Constanţa şi a porturilor de pe Dunăre, România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale”, a arătat el.

”Organizarea acestei noi ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări – a cincea după ediţia inaugurală pe care am găzduit-o în 2018, la Bucureşti – contribuie, fără îndoială, la realizarea obiectivului fundamental al Iniţiativei. Forumul va urmări, astfel, reducerea decalajelor între Estul şi Vestul Uniunii Europene şi o mai mare coeziune, prosperitate şi rezilienţă în Europa Centrală şi de Est. Felicit Guvernul României pentru buna organizare a acestei ediţii a Forumului, căreia i-am acordat Înaltul Patronaj”, a arătat Iohannis, în discursul ţinut, joi, la deschiderea oficială a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări.

El a adăugat că, după Summitul pe care l-a găzduit miercuri, este foarte clar că Iniţiativa şi-a dovedit eficienţa şi importanţa geo-economică, precum şi rolul de catalizator al creşterii economice în regiune.

”Ne aflăm acum la momentul maturizării, al fructificării oportunităţilor de investiţii, inclusiv prin atragerea unor noi parteneri externi, a căror prezenţă astăzi, la Forum, doresc să o salut. Am convingerea că actuala ediţie a Forumului de Afaceri va completa deciziile substanţiale pe care le-am adoptat la Summitul de ieri”, a afirmat şeful statului.

El s-a referit şi la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

”Una dintre lecţiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este că interdependenţa economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră. De aceea, dezvoltarea interconectărilor strategice este esenţială pentru securitatea economică şi consolidarea rezilienţei spaţiului Iniţiativei celor Trei Mări. În circumstanţele actuale, consolidarea conectivităţii civile, dar şi militare între nordul şi sudul regiunii este un obiectiv politic regional major. O mobilitate sporită şi o conectivitate mai bună consolidează postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, a declarat Klaus Iohannis.

Zece lucruri pe care să le faci înainte de culcare pentru o viață mai bună

Potrivit acestuia, ”în contextul războiului împotriva Ucrainei, datorită poziţiei strategice a Portului Constanţa şi a porturilor de pe Dunăre, România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale”.

Citeste si alte articole: