Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Comisar UE: Reglementările europene pentru Apple, Meta şi alţi giganţi ai tehnologiei au rolul să evite divizările forţate ale acestora

EconomieComisar UE: Reglementările europene pentru Apple, Meta şi alţi giganţi ai tehnologiei au rolul să evite divizările forţate ale acestora

Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a numit miercuri şase ”gardieni”, respectiv companii care au o cifră de afaceri anuală de peste 7,5 miliarde de euro (8 miliarde de dolari) sau 45 de milioane de utilizatori activi lunar în interiorul blocului.

Aceste companii sunt Amazon, Alphabet, Apple, Microsoft, Meta şi ByteDance, care acum au la dispoziţie şase luni pentru a se conforma regulilor mai stricte ale pieţei, cum ar fi faptul că nu pot împiedica utilizatorii să dezinstaleze orice software sau aplicaţii preinstalate sau să îşi trateze propriile servicii mai favorabil.

”Dacă aceste companii nu se conformează şi sper că toate se vor conforma, atunci vom avea posibilitatea de a avea [o] amendă [de] până la 10% din veniturile globale”, a spus Thierry Breton.

Amenda ar putea fi majorată la 20% dacă firma în cauză continuă să nu respecte regulile.

”Şi dacă vor continua, da, avem instrumente, inclusiv pentru a sparge aceste companii, dar nu voi dori niciodată să le folosesc. Şi vă pot spune că discuţiile pe care le avem cu toate aceste companii sunt profesionale şi cred că merg în direcţia bună”, a spus Breton.

Microsoft şi Apple au contestat punctul de vedere al comisiei conform căruia serviciile lor, Bing şi iMessage, trebuie să respecte noile reguli, cunoscute în mod colectiv sub denumirea de Digital Markets Act a UE (Legea pentru piaţa digitală).

Comisia a început o investigaţie privind argumentele acestor companii şi va decide în termen de cinci luni dacă acestea sunt valabile.

Uniunea Europeană şi-a intensificat supravegherea asupra jucătorilor Big Tech în ultimii ani şi a fost adesea criticată pentru că este anti-americană, având în vedere că majoritatea acestor companii au sediul în SUA.

”Îmi face plăcere să pot oferi companiilor de succes, europene sau non-europene, să aibă capacitatea de a intra pe piaţa noastră digitală, care este, de altfel, mai mare decât cea din Statele Unite. Deci este foarte atractiv, suntem fericiţi că marile companii non-europene ar putea beneficia de pe urma acesteia”, a spus Breton, care a vorbit exclusiv cu CNBC.

Pe lângă Digital Markets Act, UE a introdus şi Digital Services Act, care se concentrează pe a face platformele responsabile din punct de vedere juridic pentru conţinutul pe care îl livrează.

Nerespectarea acestora din urmă ar putea duce, de asemenea, la amenzi mari şi interdicţii temporare pe piaţa europeană.

Unele dintre cele mai mari firme de tehnologie au trecut prin teste de stres în perioada premergătoare implementării noii legi. De exemplu, testul de stres al platformei de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, a dezvăluit că încă mai trebuie depuse eforturi pentru a aborda conţinutul ilegal şi dezinformarea.

Amazon Marketplace, Apple AppStore, Instagram, TikTok şi Google Search se numără printre cele 19 platforme care se încadrează sub regulile mai dure. Mai multe companii ar putea fi adăugate la această listă, inclusiv Netflix, PornHub şi Airbnb.

 

Citeste si alte articole: